Marit Björgen talar ut om mobbningen

Marit Björgen är en av tidernas främsta längdskidåkare. Nu berättar hon om kroppshetsen och den mobbning som hon utsattes för under karriären.

ANNONS

Björgen är aktuell med sin nya bok “Vinnarhjärta: Historien om Marit Björgen”.

Där berättar hon bland annat om de negativa kommentarer om hennes kropp som som hon fick höra under sin karriär som aktiv längdskidåkare. För norska TV2 utvecklar hon.

– Det var tufft att höra det. Att folk säger att det inte är normalt att ha så mycket muskler och att du borde ta på dig kläder för att inte visa kroppen. Det är jobbigt att höra det, säger hon.

Hon vittnar också i boken om att fokuset på personers matvanor blev större och större under hennes karriär – vilket medförde att mycket av glädjen kring idrotten urholkades.

ANNONS

– Periodvis kan fokuset på mat ta över lite, och det förstör mycket av glädjen, säger hon.

Björgen: ”Det är ju ändå lite mobbning”

Hon berättar också att hon har kunnat hantera kommentarerna på ett bra sätt.

– Men jag måste säga att jag är glad för att jag har varit så trygg i mig själv. Jag visste att min kropp hade bidragit till att göra mig till en av världens bästa längdskidåkare. Men det är ju ändå lite mobbning, det vill jag säga.

Björgen avslutade sin elitkarriär efter säsongen 2017/18. Under karriären vann hon mängder av medaljer, bland annat 18 VM-guld, 8 OS-guld och 114 världscupsegrar.

LÄS MER:Björgen avslöjar dopningsdrama: "Klump i magen"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS