Maria Guadalupe ”Lupita” Gonzalez ljög i vittnesmålet

Två år efter OS-silvret i Rio testade mexikanska Maria Guadalupe ”Lupita” Gonzalez positivt för anabola steroider. Nu anklagas också gångstjärnan för att ha fabricerat bevis – efter en erkänd lögn om att hon fick i sig steroiderna när hon åt tacos.

ANNONS
|

Lupita Gonzales hade en minst sagt framgångsrik period när hon i både OS 2016 och VM 2017 kammade hem silvermedaljer i gång.

2018 avslöjades hon dock efter att ha testat positivt för den anabola steroiden Trenbolone.

Hennes försvar hävdade då att hon fått i sig det olagliga preparatet efter att ha ätit tacos som ska ha varit kontaminerad, grundat i att Trenbolone används vid boskapsuppfödning i Mexiko.

Överklagandet fick avslag redan då och den mexikanska friidrottsstjärnan stängdes av i fyra år från sporten.

I en ursäkt till den internationella skiljedomstolen, CAS, erkänner nu Gonzales att hon ljög i vittnesmålet om tacoköttet. Något som SVT var först med att rapportera om.

ANNONS

Det internationella friidrottsförbundets antidopingorgan, AIU, som dömer i dopningsärenden, ska nu inleda en undersökning om ytterligare straff för lögnerna och fabrikationer av falska bevis.

Mexikanskan får trots straffet behålla sina främsta medaljer – OS-silvret från 2016 och VM-silvret från 2017.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS