Mardrömsminuter sänkte GFC – guldet långt borta

Flera chanser och ett mål bortdömt för offside. GFC var där, men föll till slut tungt. Efter 0-2 i toppmötet med Rosengård är ett SM-guld långt borta för Göteborg.
– Bensinen tog slut, konstaterar landslagsstjärnan Elin Rubensson.

ANNONS
|

Vikten av toppmatchen mellan Göteborg och Rosengård märktes på det fysiska spel som präglade den första halvleken. Filippa Curmark, Emma Koivisto och Julia Zigiotti Olme (två gånger om) var nere för räkning, men tog sig alla upp.

I stället var det Rosengård som tvingades till ett tidigt byte när danska Sofie Svava fick utgå efter en situation med Göteborgs högerback Emma Koivisto.

Julia Zigiotti Olme var farligast framåt, inte sällan efter Elin Rubenssons förarbete, och det var Zigiotti Olme som hade första halvleks bästa läge. Fri med Zecira Musovic fick hon dock inte träff på bollen, utan brakade i stället in i Rosengårds målvakt.

ANNONS

0-0 i paus.

– Jag tycker det känns bra. Vi skapar ganska mycket så jag tycker vi gör en bra första halvlek, sa Elin Rubensson till SVT i paus.

– Men det är väl det lilla sista som saknas, vi måste bli lite hetare i offensiv box, fortsatte hon.

Tvingades till byten – då svängde matchen

GFC började även andra halvlek bäst. Julia Roddar testade två gånger om från distans, och Rebecka Blomqvist hade till och med en boll i nät. Men den fina klacken tjänade ingenting till, då assisterande domaren hade vinkat av 22-åringen för offside.

Strax därpå tog matchen en sväng till det värre för hemmalaget. Vilde Böe Risa och Beata Kollmats fick utgå med kort mellanrum – och strax efter att kapten Kollmats lämnat mittlåset kom också målen för Rosengård ...

Minut 74: Anna Anvegård, 0–1.

Minut 77: Hanna Bennison, 0–2.

Pang. Pang. Två mål från mitt inne i boxen i Göteborgs straffområde. Någonstans där förlorades förmodligen SM-guldet 2019.

– Vi tvingades till ett par byten och kommer inte riktigt upp i nivå efter det, säger Elin Rubensson efter matchen.'

Slängde in 18-åriga talangen

Tränare Marcus Lantz valde att ersätta Beata Kollmats med unga yttermittfältaren Hanna Andersson, och i stället låta Filippa Curmark kliva ner som mittback. Renodlade mittbacken Emma Pennsäter blev kvar på bänken.

ANNONS

Rätt beslut med facit i hand?

– Vi kände att vi behövde försöka göra något framåt. På detta viset kunde vi ändå använda Filippa som mittback, där hon varit förut, och få in ny offensiv kraft i Hanna, säger Lantz.

Det blev inga fler mål på Valhalla. Rebecka Blomqvist fick en halvchans, men närmare än sitt bortdömda 1-0-mål kom hon aldrig.

LÄS MER:Lantz medger – SM-guldet är förlorat

Rosengård vann med 2-0, och ökade därmed marginalen ner till Göteborg. Nu är det åtta poäng upp till serieledarna (och 15 kvar att spela om) för GFC.

– Rosengård vann välförtjänt. Vi har haft ett tufft spelschema och har kört på så länge vi orkat, säger Elin Rubensson, och tillägger:

– Bensinen tog slut.

Är guldet kört nu?

– Nej inget är kört. Vi har många matcher kvar, och många poäng att spela om. Men det är klart, nu drar Rosengård iväg, så vi måste ju plocka poäng i resterande matcher.

LÄS MER:"Fick det här laget en ärlig guldchans?"

ANNONS