Lisa Lantz hade ingen rolig kväll på Academy Stadium i Manchester. Linköping förlorade den första Champions League-kvartsfinalen mot Manchester City och har ett tufft utgångsläge inför returen nästa vecka.

Mardrömsminut fällde Linköping: "Kan vända"

Linköping Lisa Lantz var otröstlig efter 0–2-förlusten borta mot Manchester City. Hennes två gula kort inom loppet av en minut blev matchavgörande i den första Champions League-kvartsfinalen.

|

Det handlade om att få med sig ett bra resultat hem från Manchester. 0–2 var inte ett sådant, och nu är det rejäl fördel för Manchester City i Champions League-kvartsfinalen i fotboll.

- 0–0 hade vi nog rott i hamn om vi hade fått ha elva spelare på planen. Men det är fortfarande öppet. Att de ska få komma hem till oss på vår kalla, frusna konstgräsplan, det är helt perfekt, säger Linköpings tränare Marcus Walfridson inför returen nästa onsdag.

Kallt och ruggigt var det också på Academy Stadium i Manchester. Men Walfridson värmdes av att se sitt lag under den första halvtimmen.

Linköpings följde sin plan – ett disciplinerat, tufft och tajt försvarsspel – till punkt och pricka och City hade svårt att skapa några klara målchanser (Linköping skapade inga alls). Förutom Keira Walshs stolpskott från distans såg Linköping ut att ha kontroll.

- Vi började så som vi hade tänkt. Det höll ända fram till att de fick straff. Och det avgör ju matchen egentligen, säger Marcus Walfridson

Bistert duggregn

I den 35:e minuten gick allt käpprätt åt skogen i duggregnet och blåsten. Först drog Lisa Lantz på sig ett gult kort för en fasthållning. Kort därefter träffade bollen Lantz hand (eller om det var tvärtom), domaren blåste för straff och ett andra gula kort innebar att det var färdigspelat för Linköpings mittback.

Att Hilda Carlén chansade åt rätt håll spelade mindre roll när den engelska landslagsstjärnan Nikita Parris tryckte upp bollen i krysset från straffpunkten.

Efter matchen tröstades Lantz av lagkamraterna, men mittbacken var inte på humör att svara på frågor.

- Jag förstår inte helt att de får straff, det är skitirriterande. Jag vet inte vad domaren säger, men jag tycker inte att det var straff så som jag såg det, säger mittbackskollegan Janni Arnth.

City nära 3–0

Det som fortfarande var ett klart gångbart resultat inför returen i Linköping nästa onsdag blev desto mindre fördelaktigt tio minuter efter paus. Den här gången var Carlén helt felplacerad och Jane Ross lösa nick gick i en båge över Linköpingsmålvakten som inte kunde avvärja ännu ett baklängesmål.

Carléns ribba höll sedan Linköping kvar i kvartsfinalmötet när Georgia Stanway prickade den med en volley. Och 0–2 är trots allt inte hopplöst, säger landslagsmittfältaren Kosovare Asllani.

- Vi kommer att ha elva spelare på planen först och främst, sedan är det hemmaplan och konstgräs som de inte är vana vid. Om vi kan få ett 1–0-mål i första halvlek, och de blir lite frustrerade, då är det inte omöjligt, säger Kosovare Asllani.

Manchester, TT:s utsände