Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Skärmdump

Joel Tivemo: Marcus Bergs glömda hemsida var före sin tid

Inför stormatcherna mot Frankrike och Portugal tittar jag igenom de svenska landslagsspelarnas Instagram-flöden och kommer fram till slutsatsen att Marcus Berg var före sin tid när han lanserade sin hemsida för tio år sedan.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det svenska landslaget har samlats igen. Stormatcher mot Frankrike och Portugal väntar.

I sociala medier skriver Robin Quaison ”Happy to be back!” under en bild på sig själv i landslagets tröja. Alexander Isak väljer frasen ”Eyes on the prize” till en bild där han visar nederdelen av en vältränad bål. Det för mina tankar tio år tillbaka i tiden.

Sommaren 2010 lanserade Marcus Berg sin egen hemsida. Den var en guldgruva. Bilderna på Berg, då utlånad till PSV Eindhoven, är förföriska i sin ton. Det är väl ljussatta porträtt på en anfallare i vitt linne.

Tyvärr är hemsidan stängd i dag. Kanske blev hans servrar överbelastade? Det var, hur som helst, öppet mål för hån och skämt – och de kom. Landslagskollegorna gjorde sig lustiga över värmlänningens utsvävningar på internet. För Aftonbladet berättade Marcus Berg om vad han fått utstå under samlingen inför EM-kvalmatcherna mot Ungern och San Marino.

– Jag har fått en del gliringar. Men det får jag ta. Jag står för bilderna.

Aftonbladet: Vilka har gett dig gliringar?

– Vilka har inte gett det, snarare. Alla som sett den, typ. Ola (Toivonen) har varit på mig en hel del.

Aftonbladet: Vad har de sagt?

– Jag hade också hånat om någon annan gjort det. Det är inte så vanligt att fotbollsspelare lägger ut sådana bilder på sig själv.

Jag studsar till på det sista svaret. Inte vanligt? Är det inte den typen av modellbilder med dyra accessoarer alla fotbollsspelares flöden fylls av?

Instagram lanserades en månad efter gliringarna mot Marcus Berg, i oktober 2010. Plattformen har fullständigt förändrat sättet kända personer kommunicerar sedan dess. Det gäller särskilt idrottsstjärnor. Vi medier kan hoppas över. Aldrig förr har så mycket av kända personers liv varit tillgängligt för allmänheten. Idolers vardag fyller ungdomars fickor och drömmen, som från början handlade om att spela fotboll inför många människor och göra viktiga mål för mäktiga klubbar, förskjuts. Det ingår så mycket mer i paketet ”Fotbollsproffs”.

Det paketets innehåll återkommer gång på gång när jag scrollar den svenska landslagstruppens bildflöden. Samarbeten med sportföretag, en bulldogg på en restaurang med otrolig utsikt, badbyxbilder med så många magrutor att man tappar räkningen och så matchbilder flankerade av ett engelskt citat i stil med ”Fight for this team”.

LÄS MER: Äntligen utnyttjar idrottens superstjärnor sin potential

Marcus Berg var före sin tid. Han stod på barrikaderna när det var tufft att vara poserande fotbollsspelare, när sängkammarblickar och benskydd inte gick ihop. Det sista vet Fredrik Ljungberg mycket väl om, som stod modell i Calvin Klein-kalsonger på billboards över hela världens storstäder några år tidigare. Han fick ta sin beskärda del av ifrågasättanden för det.

I dag är den typen av poserande vardag i sociala medier. Men den vardagen är glädjande nog inte bara ytligt lyxliv.

För bland bling-blingandet och väggcitaten syns budskap värda att spridas. Där syns kärlek till familj och barn, där syns kamp mot rasism, där syns människorna bakom matcherna. Isaac Kiese Thelin har stött kampanjer för att stoppa sexuella kränkningar i skolan. Victor Nilsson Lindelöf har blivit Unicef-ambassadör. Alexander Isak har riktat kritik mot Alexander Bards syn på Black Lives Matter. Marcus Berg själv har visat upp samarbeten med organisationer mot mobbing.

Det är kanske inte vad han tänkte på när han sommaren 2010 funderade på hur hans hemsida skulle se ut. Men det går att dra någon form av röd tråd från hans gigolo-leende till de ställningstaganden han själv och hans landslagskollegor sprider i dag.

Fotbollsspelare är mer än bara fotbollsspelare. Man kan lägga ut bilder på sig själv i tajt linne. Man kan protestera mot strukturell rasism.

Tacka Marcus Bergs hemsida för det!