Maradonas hyllades med ett flygplan i Argentina

Diego Maradona hyllas med ett flygplan, vilket invigdes på onsdagen. Fotbollslegendarens ansikte pryder både insida som utsida av lyxplanet, som ska bli en del av VM i Qatar, det rapporterar CNN.

ANNONS
|

På onsdagen invigdes en hyllning till en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna. Det är ett flygplan som är fyllt av Diego Maradona.

Det 12-sitsiga planet avtäcktes vid en militärbas i utkanten av Argentinas huvudstad Buenos Aires och ska flyga runt i landet. Och det är bara början på den luftburna hyllningens äventyr. Det ska också komma att bli en del av VM i Qatar senare i år.

Tanken är att fans ska kunna gå ombord och lämna ett meddelande till Maradona i cockpiten, men även ”umgås” med honom genom artificiell intelligens i planet. Inredningen ska också innehålla minnessaker från spelaren och det vinnande laget från 1986.

ANNONS

– Vi kan inte tro eller förstå den här galenskapen, kärleken som är inblandad. Hur långt kommer fansen att gå? Så långt som ett flygplan, säger Maradonas dotter Dalma om hyllningen.

Ska vara ett flygande museum

Flygplanet är av modellen Tango D10S och är designat som ”ett flygande museum”, berättar CNN. Vingarna visar legendarens båda historiska mål, då Argentina segrade över England i VM-kvartsfinalen med 2-1 och till slut vann mästerskapet år 1986. På sidan av planet är en gigantisk bild när ikonen kysser världscuppokalen – sedan dyker han även upp på bakdelen.

– Det här är det första världsmästerskapet utan Maradona och kanske det sista med (Lionel) Messi. Då sa jag, jag vill göra Diegos plan, säger Gaston Kolker, vd för det tekniska fintech-företaget som lanserade flygplanet, till Reuters.

Inne i planet möter resenären återigen en bild på Maradona med pokalen på väggen. Farkosten kommer vara tillgängligt att hyra privat fram tills att det auktioneras ut välgörenhet.

– När Maradonas lagkamrater såg det blev de förvånade, de hypnotiserades av flygplanet, säger vd:n vid en avtäckning med andra medlemmar från den världscupvinnande sidan.

Diego Maradona dog av en hjärtattack i november för två år sedan. Han har spelat i och tränat flera argentinska lag, men har även spelat i till exempel Barcelona och Napoli i Europa.

ANNONS

LÄS MER:Maradonas matchtröja gick för 90 miljoner

LÄS MER:Vårdpersonalen kan åtalas för Maradonas död

ANNONS