Skellefteå studsade tillbaka från förlusten. Arkivbild.
Skellefteå studsade tillbaka från förlusten. Arkivbild. Bild: Ulf Palm/TT

Manns storspel gav Skellefteå segern

Förlust och åtta mål i baken senast. Då studsade Skellefteå tillbaka och besegrade Linköping med 2–0. En bra förstaperiod och en storspelande Strauss Mann i målet räddade segern till västerbottningarna.
– Försökte bara hålla mig lugn och spela mitt spel. Jag har ju ett bra lag framför mig, det hjälper, säger den 23-årige amerikanen, som i höstas lämnade universitetsspelet i USA för att prova spel på stor rink i SHL.

Så här långt har det gått alldeles utmärkt.

Skellefteå har ligans kanske bästa målvaktspar i Mann och Gustaf Lindvall. I sin tionde match från start höll Mann nu nollan för tredje gången. Men trots sin succé har han båda skridskorna kvar på isen – utom när han gör ”sälen” inför den jublande ståplatspubliken efteråt.

– Ja, jag försöker vara i ögonblicket och inte tänka så mycket framåt. Halva säsongen är kvar att spela och jag lär mig nya saker varje match, säger han.

Båda lagen kom revanschsugna till den här matchen efter jobbiga förluster i lördags. Skellefteå med Gustaf Lindvall längst bak släppte in åtta mål när laget förlorade i Oskarshamn och även Linköping läckte bakåt när man kammade noll mot Timrå på hemmais.

Men Skellefteå kom ut starkt den här gången och dominerade kraftigt till att börja med.

Hugg på hugget igen

Med hjälp av två styrningar tog också hemmalaget en 2–0-ledning i den första perioden. Rickard Huggs kom efter 10.14 och innebar hans åttonde mål för säsongen. Med det toppar han Skellefteås interna målliga. Mindre än två minuter senare var det Linus Lindström som med styrning nummer två gjorde ett konstnummer och utökade hemmaledningen.

Från den andra perioden och framåt ändrade matchen totalt karaktär. Skellefteå verkade tro att saken redan var klar, släppte upp gaspedalen och vips tog Linköping tag i spelet. Östgötarna skapade långa anfall och en rad bra målchanser. Bara Strauss Manns storspel såg till att hemmalaget kunde behålla sin ledning.

Skellefteå tog fjärde raka

– Jag tycker att vi är lite bleka om nosen i första, Skellefteå får diktera villkoren. Andra och tredje perioderna är prestationsmässigt bättre. Vi visar bra attityd och skapar många chanser. Tyvärr har de ett fantastiskt bra målvaktsspel, säger Linköpings tränare Klas Östman.

På slutet var det Mann mot Linköping. Den matchen vann Mann, Skellefteå kunde hålla undan och räkna in sin fjärde raka seger på hemmaplan.

Synd bara att Skellefteåborna inte verkar ha insett att man har ett av ligans bästa lag i stan. Läktarna gapar halvtomma i match efter match. Nu hade bara drygt 3 500 personer tagit sig till arenan.