Manchester City kan fira. Laget har säkrat Premier League-titeln med fem omgångar kvar att spela.
Manchester City kan fira. Laget har säkrat Premier League-titeln med fem omgångar kvar att spela.

Manchester United ordnade titeln till City

Manchester City har vunnit Premier League – med fem matcher kvar att spela. Manchester Uniteds oväntade förlust mot West Bromwich säkrade titeln till rivalerna

ANNONS
|

Tabelljumbon West Bromwich vann med 1–0 över tabelltvåan United. Därmed har City ointagliga 16 poängs marginal ner till United på andra plats med fem matcher kvar att spela.

Jay Rodriguez blev stor matchhjälte för West Bromwich – och Manchester City – med ett nickmål efter en hörna i den 73:e minuten.

Manchester Citys lagkapten Vincent Kompany skrek ut sin glädje på Twitter när titeln var säkrad:

"Mästare! Vilken härlig känsla. Så glad över att få kunna dela ännu en titel med våra fantastiska supportrar", skrev belgaren som vinner Premier League för tredje gången.

ANNONS

Senare utvecklade han sina tankar för tv-kanalen Sky Sports:

- Det känns precis likadant som första gången. Det går inte att beskriva. Första gången man vinner, tror man att man alltid ska vinna. Den känslan vill man behålla, sade Kompany.

Vaknade med känsla

Kompany säger att han hade det på känn att West Bromwich skulle kunna överraska:

- West Bromwich är ett bra lag och när de höll sig fast i matchen förstod man att något skulle hända och det är ett fantastiskt mål av Rodriguez. Tack, sade Kompany till Sky Sports.

Han tror att detta bara är början för Guardiolas Manchester City.

- Jag vill gärna vara ödmjuk, vi är inte dominanta. Det är bara en titel. Det finns mer att få ut av det här laget innan vi är klara.

ANNONS

Titeltriumfen är en tacksam revansch för Manchester City som slogs ut ur Champions League mot Liverpool i mitten av veckan. Och det är också den första Premier League-segern för managern Pep Guardiola som vunnit ligorna i Spanien (Barcelona) och Tyskland (Bayern München) som tränare.

Klart i praktiken

Även om titeln säkrades nu har segern varit klar i praktiken länge. Manchester City satte gasen i botten redan vid säsongsstarten i höstas och ledde ligan med fem poäng efter åtta matcher. Efter 15 omgångar var gapet 15 poäng och vid jul hade laget noterats för 18 raka vinster.

Bakom triumfen låg få spelarförvärv jämfört med det lag som misslyckades med att vinna ligan i fjol.

Många höjde på ögonbrynen när Manchester City lade motsvarande nästan 1,7 miljarder kronor på två ytterbackar och en målvakt, men tränaren Pep Guardiola visste vad han gjorde. Målvakten Ederson och Kyle Walker och Benjamin Mendy har gjort City till ett bättre lag, även om Mendy varit borta länge på grund av en skada.

Utbuat United

City har nu 87 poäng efter 33 matcher, varav 28 segrar och 93 gjorda mål. I de fem återstående matcherna finns tre Chelsea-rekord att jaga – flest poäng under en säsong (95, säsongen 2004–2005), flest segrar (30, säsongen 2016–2017) och mest antal mål (103, säsongen 2009–2010).

ANNONS

Victor Nilsson Lindelöf spelade matchen för Manchester United som avgjordes i hällregnet på Old Trafford, där publiken såg allt bistrare ut när det gick upp för dem vad som var på väg att hända. Höga burop hördes runt arenan när slutsignalen gick.

Förlusten för Manchester United innebär också att Liverpool nu bara är en poäng efter i kampen om andraplatsen.

TT-Reuters

Fakta: Premier Leagues senaste mästarlag

2018: Manchester C, 2017: Chelsea, 2016: Leicester, 2015: Chelsea, 2014: Manchester C, 2013: Manchester U, 2012: Manchester C, 2011: Manchester U, 2010: Chelsea.

ANNONS