"Man ska inte tappa sin identitet för att man blir mamma"

Trenden bland elitidrottande kvinnor är tydlig. En graviditet är lika med slutet på karriären. Nu ryter elitkvinnorna ifrån och med Sävehofs Ida Odén och Johanna Ahlm i täten vill de visa att det faktiskt går att fortsätta.

ANNONS
|

Kvinnor mitt i idrottskarriären ställs ofta inför en rad frågetecken i samband med graviditet – finns det någon möjlighet att komma tillbaka efter att man har fött barn? Är det fysiskt och praktiskt möjligt? Normen i samhället säger att det inte alls är lika självklart som för en idrottsman.

I fjol berättade Sarah Sjöström i en intervju att hon kan tänka sig att skaffa barn mitt under karriären. Och för bara några veckor sedan sprang Alysia Montano 800 meter i amerikanska mästerskapet mitt under sin graviditet.

GP har pratat med en handfull idrottskvinnor i Göteborg som nu också vill vara med och inspirera till att få fler att fortsätta idrotta.

ANNONS

– När jag blev gravid tänkte jag direkt att jag skulle lägga av. Jag trodde inte att det skulle gå att kombinera handbollskarriären med familjelivet, säger Ida Odén, handbollsspelare i Sävehof.

Moa Eriksson, ishockeyspelare i GHC håller med.

– Jag sa direkt till alla att jag skulle sluta. Jag tänkte att det inte skulle gå att få ihop det.

Ändrade sig snabbt

När de sedan fick barn förändrades tankegångarna omgående hos båda.

– Jag förstod inte varför jag hade tänkt så som jag gjort innan. Jag kände att det här skulle gå ändå, säger Ida Odén.

– Jag var med och tränade när min dotter var tre månader och blev fast på nytt. Hockeyn har alltid varit en så stor del av mitt liv. Nu kommer jag tillbaka till kommande säsong och oavsett hur det går kommer jag inte lägga av, jag vill vara engagerad på något sätt, säger Moa Eriksson.

Men för vissa finns det inget alternativ, trots att något i livet blivit viktigare än idrotten behöver det ena inte utesluta det andra. Johanna Ahlm i Sävehof fick sitt första barn för bara två veckor sedan och räknar med att vara tillbaka redan till kommande säsong.

– Jag har själv inspirerats av andra tjejer som kommit tillbaka och sett att det har fungerat. Under min graviditet har jag hängt med under förra säsongen på avstånd och det har väckt min hunger ännu mer.

ANNONS

– Nu har jag väldigt höga mål. Jag kommer inte stressa, men jag kommer träna mycket och satsa på att arbeta mig tillbaka till landslaget, fortsätter hon.

"Jag gjorde min bästa säsong någonsin"

Men hos majoriteten av de idrottande kvinnorna är valet inte självklart och en graviditet kan bli slutet på en karriär som hade kunnat fortsätta att lysa många år till.

– Man ska inte tappa sin identitet för att man blir mamma, säger Heini Lundin, ishockeyspelare och huvudtränare för GHC.

– Efter min graviditet kom jag tillbaka som spelare och gjorde min bästa säsong någonsin.

Jag började rehabträna och körde sommarfys. Det var givetvis tungt, men efter det kände jag aldrig tidigare varit så tränad i hela mitt liv, säger Heini Lundin och fortsätter:

– Jag kände en annan typ av mognad. Jag var mer i nuet och kunde helt och hållet koncentrera mig på mig själv.

Att fortsätta spela efter första barnet var dock en självklarhet för Heini Lundin, efter barn nummer två ville hon heller inte släppa hockeyn helt utan blev i stället huvudtränare för division ett. Som tränare ser hon ofta tjejer som lämnar.

– Vi vill ändra på det. Tjejerna är väldigt unga när de får barn, ofta runt 25-30. Vi uppmuntrar dem till att fortsätta och jag och Janne (Mellgren, sportchef GHC) diskuterar hur vi ska få dem att stanna. Vi vill hitta en nivå så att alla kan fortsätta träna.

ANNONS

Orättvis behandling från flerahåll

Heini Lundin berättar att hon ofta fått frågan om hon verkligen hinner kombinera sporten med mammalivet. En fråga som hon menar att de flesta idrottande män aldrig får. Det ger även Emma Kronberg, bandyspelare i Kareby, ett exempel på:

– Min partner är också idrottare. Det är lite fascinerande att ingen någonsin ställde frågan till honom om han inte skulle lägga av i samband med att han skulle bli pappa.

Irritationen över orättvisan triggade Emma.

– Man ska inte behöva få höra sånt, varken direkt till en eller via omvägar. Det är orättvist. Jag fortsatte dessutom att spela efter barn nummer två.

Det har även hänt i Idrotts-Sverige att klubbar sagt upp kontrakt med spelare som sagt ifrån till att spela under tiden de är gravida.

– Jag förstår inte klubbarnas kritik och handlingar. Jag kan förstå om det ställer till problem om beskedet kommer under "fel" tidpunkt. Men det är väl bättre att de uppmuntrar en spelare att komma tillbaka än att sluta? säger Johanna Ahlm och trycker på att graviditet är en naturlig del av livets gång för alla kvinnor oavsett yrkeskarriär.

– Jag fick ett jätteschysst bemötande, men det är tråkigt att fallet inte är så i alla i alla klubbar.

ANNONS
ANNONS