Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

"Man får inte ens ha nationalsången som ringsignal"

Efter det ryska dopingavslöjandet 2015 får nu 19 ryska friidrottare tävla under neutral flagg under friidrotts-VM. För dessa 19 idrottare gäller extremt hårda regler. – Man får inte ens ha nationalsången som ringsignal, säger häcklöparen, Sergej Sjubenkov.

Efter det stora dopingavslöjandet 2015 om ryska idrottare har Ryssland varit avstängda från alla internationella tävlingar. Nu står det också klart att avstängningen kommer att kvarstå. Det internationella friidrottsförbundet anser att Ryssland inte gjort tillräckligt med framsteg i sitt arbete trots den åtgärdslista landet har fått.

Därmed kommer Ryssland inte att ha några representanter under friidrotts-VM. Men 19 ryska idrottare kommer ändå att tävla under mästerskapet. Dock inte som representanter för Ryssland utan de kommer istället att tävla under neutral flagg. 

"Reglerna är extremt hårda"

Nu berättar häcklöparen Sergej Sjubenkov för The Moscow Times om de de strikta reglerna som gäller för de 19 idrottarna.

– Reglerna är extremt hårda. Man får inte ha deras kläder, inget smink, inga hårband eller smycken. Tatueringar måste täckas över med tejp och man får inte ens ha nationalsången som ringsignal, säger Sergej Sjubenkov, regerande världsmästare i 110 meter häck, till The Moscow Times.

Förståelse för IAAF:s regler

Sjubenkov som är regerande världsmästare i 110 meter häck, har ändå förståelse för reglerna som internationella friidrottsförbundet satt upp.

– Det kanske låter dumt, men det är logiskt med tanke på vad IAAF vill. Enligt dem så existerar inte ens Ryssland i internationella mästerskap.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.