Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Markus Rosenberg hoppas att Malmö FF har högst lägstanivå i allsvenskan 2017.

Malmö vill vara bäst på att vara sämst

Malmö FF får åter leva med favorittrycket i allsvenskan. Och det är lagets sämre prestationer som ska ge dem ett nytt SM-guld.

Det är nytt år, en ny säsong, men samma gamla förhandstips. Som vanligt tror de flesta – de allsvenska tränarna, spelarna, andra klubbrepresentanter, och ett gäng journalister – att Lennart Johanssons pokal stannar i Malmö.

Den regerande mästarklubben har sålt rekordmånga årskort och många fans hoppas också på ett gynnsamt Europakval. Förväntningarna är höga, risken att göra många besvikna stor.

- Men den största pressen kommer ju från oss själva. Hade vi inte kunnat hantera det så hade vi nog inte gått ut och sagt att vi vill ta guld och att vi tror på guld. När du satsar på guld så kommer det självklart en press utifrån också, men hade du inte varit beredd på den så hade du nog inte gått ut med det heller, säger Markus Rosenberg.

Offensiva förändringar

Han känner ingen press att spela någon fin och attraktiv fotboll. Det handlar i stället om att vinna, till vilket pris som helst.

- Sedan är det självklart att man vill behålla sin spelfilosofi och spela den perfekta fotbollen, men över 30 omgångar så kan du inte hålla det uppe. Och dagarna det inte funkar ska du fortfarande ta tre poäng. De flesta lag vinner sina matcher när de har 100-procentiga dagar. Det gäller att vinna de där dagarna du inte är på topp.

Malmö FF har fått behålla i stort sett hela truppen från i fjol. Enda nyförvärvet är backen Lasse Nielsen, och så tränaren Magnus Pehrsson förstås.

Det blir ändå en del förändringar i det offensiva spelet. Något som på försäsongen har genererat en hel del målchanser, men inte så många mål.

- Vi skapar ju ändå mycket, så det känns positivt, säger Rosenberg, som själv flyttats högre upp i banan men ännu inte lyckats göra mål från den "nya positionen".

- Jag får kanske ta ett steg tillbaka igen. Nej, men för egen del så är det inte lika mycket stånga och långa bollar, utan jag kommer så pass högt upp att det ofta blir djupledsbollar eller på fötterna. Det ska visa sig i surtändan att jag ska göra mer mål, vara närmare mål.

Sista säsongen?

Till hösten fyller Rosenberg 35 år och han ser den kommande säsongen som sin sista, även om han inte är helt säker på att det är slut sedan.

- Kontraktet går ut och jag känner att det blir jobbigare och jobbigare att ta sig ut på planen. Fortfarande känner jag mig väldigt fräsch när jag väl är där, men en försäsong är tyngre än vad den var förr. Ett år kan förändra så himla mycket.

- I mitt eget huvud ser jag det som det sista året, jag tror att jag kan få ut mer ur mig själv då, och så ser ja det som en bonus om det skulle bli något mer.

Den ständiga guldpressen i Malmö har till viss del inverkat på stämningen i laget. Träningarna blir grinigare när kraven höjs.

- Jag älskar griniga träningar, för jag vet att det behövs i en vinnande kultur. Sedan är det klart att det finns nackdelar med det, det är aldrig bra med för mycket bråk. Men det ska vara lite hets. I slutändan utvecklas du mycket mer om du tar med det in till match, då vill du vinna matchen.