Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Guldjubel efter Anders Christiansens 3–1.

Malmö FF svenska mästare

Malmö FF är svenska mästare för 20:e gången och kan lägga till en andra stjärna på matchtröjan. Och guldet togs med stil. MFF vände 0–1 till 3–1 borta mot IFK Norrköping.

Efter 45 minuter på Östgötaporten såg det inte ut att utvecklas till en kväll med ett galet guldfirande på arenan.

Norrköping ledde med 1–0 – och det var inte mästarklass över Malmö FF.

- Det var ingen bra känsla i pausen, i första halvlek är vi inte riktigt så snabba och vakna och alerta som vi vill vara, men det var en rejäl scenförändring i andra. Vi tryckte gasen i botten som vi pratade om att göra, säger tränaren Magnus Pehrsson.

Tillsammans med spelarna sjöng han segersånger med fansen långt efter matchen.

- Jag vet inte vad jag känner nu. Lättnad är fel ord. Det känns skönt inombords. Ett lugn, inte så där euforiskt som jag trodde att det skulle vara.

Firar hemma

Med tre omgångar kvar att spela är Malmö FF, på sina 60 poäng, tio poäng före tabelltvåan AIK och i en ointaglig ledning.

Nu väntar nytt firande hemma på Swedbank stadion klockan 18.00 på tisdagskvällen.

Lagkaptenen Markus Rosenberg njöt i Norrköping:

- Förra gången vi vann guld satt jag på läktaren, nu är jag mitt i smeten. Det känns speciellt att det är det 20:e guldet.

Men det var länge en allt annat än enkel uppgift att ta de sista nödvändiga poängen.

Norrköping fick bra betalt för sitt snabba, skickliga och modiga passningsspel. Malmös press blev ofta uddlös och med sina rappa omställningar, ofta med bollen hos David Moberg Karlsson i ett tidigt skede, kom Norrköping fram till lägen.

Tidigt hemmamål

Det stannade vid utdelning en gång – men det tidigt. Moberg Karlsson satte fart framåt – med Malmös centrala mittfält bakom sig – men hittade inget vettigt passningsalternativ.

Vad gör man då?

Skjuter.

Moberg Karlsson drog till med vänsterfoten. Hårt och välplacerat, till höger om Johan Dahlin. Moberg Karlssons lagda krokben fick Malmö att snubbla, inte falla. Det fanns gott om tid att reparera skadan och fixa till en guldfest. Och i andra halvlek visade Magnus Pehrssons MFF hela tyngden och kraften i sitt kunnande.

- V i hade 20-25 minuter där vi var riktigt vassa och vinner matchen, säger Pehrsson.

Snabb replik

Redan fyra minuter efter pausen kom kvitteringen. Carlos Strandberg, ett ständigt hot med sin fysik, höll undan Linus Wahlqvist, kompisen i U21-landslaget, och tryckte in 1–1 på Anders Christiansens inspel.

Ett mål till och guldet var klart.

Efter exakt en timma kom det. Malmö såg hela tiden farligt ut på hörnor och till slut kom utdelningen. Mittbacken Lasse Nielsen, dansken som nu kan titulera sig mästare i tre länder – Danmark, Belgien och Sverige – mötte Christiansen hörna med pannan.

Vilket guld som varit bäst?

- Det är självklart här, det är bara att se på fansen, säger Nielsen om MFF-fansen som invaderade planen och firade med sina guldhjältar efter slutsignalen.

- Skönt att få avgöra nu och inte behöva vänta.

Den sista halvtimman handlade om att spela av matchen. Det klarade Sveriges bästa klubblag – men inte utan problem. Norrköping jagade kvittering in i det sista. I stället fick Anders Christiansen drömträff med sex minuter kvar.

- Då var det klart, säger Pehrsson.