Makenson Gletty hörde inte startskottet – sprang om på personbästa

Fransmannen Makenson Gletty kämpar för EM-guldet i tiokamp. När det var dags för 110 meter häck var det märkliga scener när han inte hörde startskottet och sedan sprang om under protest.

ANNONS
|

Mycket märkliga scener utspelades på EM i Rom under tisdagsförmiddagen. I tiokampen låg fransmannen Makenson Gletty trea inför 110 meter häck och hade chans att ta över ledningen och koppla grepp om EM-guldet. Men han fick inte det lopp han önskat.

När startskottet gick och de andra löparna i hans heat sprang iväg låg Gletty kvar i startblocket. Han hörde inte startskottet. När han väl insåg sitt misstag sprang även han iväg men gick såklart i mål långt efter övriga.

Efter målgång försökte han, gråtande, förklara för funktionärerna att han på sin bana nio närmast publiken inte hörde startskottet.

ANNONS

– Han hör inte och man kanske kan hitta förmildrande omständigheter om man testar ljudet från hans bana. Sånt är segt, i synnerhet med den första dagen han hade. Man vill inte att det ska avgöras på de här sättet även om det finns ett eget ansvar, säger SVT:s expert Alhaji Jeng.

Sprang själv – på rekordtid

En stund senare fick han springa om loppet själv, under protest. Och han gjorde ett superlopp och sprang på personligt rekord, 13,88.

– Han är makalös, säger Alhaji Jeng.

Han fortsätter:

– Fransmännen är jag övertygade om kan lämna in en protest. Men det kan vara en resa fram och tillbaka.

Om Gletty får räkna rekordloppet eller om tiden som räknas in i totalen är den där han var sen i starten och sprang på 15,30, är inte klart.

Med rekordtiden tar fransmannen efter 110 meter häck över ledningen i tiokampen före norrmannen Sander Skottheim. Om den skulle strykas trillar han ner till fjärdeplats.

LÄS MER:Protestkaos i friidrotts-EM – här är alla turer

LÄS MER:Kritik mot EM-kaoset: "Väckte många känslor"

LÄS MER:Yannick Tregaros ilska efter EM-besluten: ”Juryn är korrupt”

ANNONS