Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Novak Djokovic var överlägsen i Australian Open-finalen.

Makalös Djokovic överlägsen i finalen

Överlägsen, dominant, historisk. Drömfinalen i Australian Open blev en enda lång, serbisk tennisuppvisning av världsettan Novak Djokovic, som demolerade världstvåan Rafael Nadal i tre raka set och tog sin sjunde Australian Open-titel.

För exakt ett år sedan genomgick Novak Djokovic en operation för att bli kvitt en skada. Sedan dess har han kommit tillbaka, för att uttrycka det milt, starkare än någonsin.

När 31-åringen tog hem årets Australian Open i överlägsen stil så innebar det att serben vunnit tre av de fyra senaste grandslam-turneringarna.

- Jag står bara här och försöker fundera över min resa jag gjort de senaste tolv månaderna. Jag hade en operation för exakt tolv månader sedan. Att nu stå här framför er i dag... Det är fantastiskt. Jag har inga ord, säger en märkbart tagen Djokovic i sin segerintervju.

Överkörd Nadal

Den serbiske världsettan satte standarden i söndagens final direkt med ett break på Rafael Nadals första servegame, och fortsatte sedan på samma spår i tre raka, överlägsna, set.

Den matchavgörande och sista bollen – den kom i Nadals serve.

Siffrorna 6–3, 6–2, 6–3 var nästan missvisande jämna sett till hur svårt Nadal hade att hantera en helt omutlig Djokovic.

Lägg därtill att överlägsenheten inte bara berodde på en makalös serb. Statistiken visade att spanjoren Nadal, som på vägen till finalen inte tappat ett enda set, noterats för hela 28 unforced errors (egna missar) i jämförelse med Djokovics nio.

De få situationer i matchen som världstvåan ändå fick viss medvind så svarade Djokovic med att lägga i ännu en växel och addera ännu ett lager till en sammanlagt sett blytung afton för den spanske storstjärnan.

Historisk sjunde titel

Samtidigt var Nadal, i sitt tal efter matchen, stolt över de två veckorna i Melbourne.

- Även om denna kväll inte var min kväll så är det oerhört stort för mig att få stå här idag, tillbaka från min skada, säger Nadal, som innan Australian Open inte spelat en tävlingsmatch sedan US Open i september förra året.

- Jag spelade två riktigt bra veckor av tennis här och det är en stor inspiration för mig själv inför fortsättningen.

Han var dock aldrig nära att slå Novak Djokovic, som fortsatt aldrig förlorat en final på Melbournes blåfärgade hardcourt.

Segern gav honom sin sjunde Australian Open-titel, och 15:e grand slam-titel, i karriären. Därmed är Djokovic nu i ensamt majestät den herrspelare med flest titlar genom tiderna i den australiska grand slam-turneringen. Roger Federer och Roy Emerson har sex titlar var.