Majstorovic tar upp kampen

ANNONS
|

Förbundskapten Lars Lagerbäck har angenäma problem inför mötet med Portugal på lördag. Ett av de svåraste är hur mittlåset skall se. Petter Hansson och Olof Mellberg var de givna innerbackarna efter VM-slutspelet 2006. När Lagerbäck gick ifrån att använda fyra försvarsspelare till att i stället satsa på tre innerbackar fick Majstorovic chansen - och tog den.

Fast det var också han som hade den position, centralt, som de andra två helst ville ha. Sedan dess har Majstorovic spelat samtliga landskamper.

- Det är klart att självförtroendet har växt i takt med att jag har fått spela, sade han i går efter träningen.

ANNONS

Förbundskaptenen tycker att likheterna mellan Majstorovic och Hansson är slående; båda ligger bra i positionerna, fysisk starka och duktiga i luften. Fast han nämnde en skillnad.

- Det är väl frisyren som skiljer dom åt, skrattade han.

Det finns även en annan lösning på landslagets mittbacksproblem - att använda Olof Mellberg som högerkant. Mellberg fick under sin sista säsong med Aston Villa för det mesta agera där och i Juventus är det just som högerback han har spelat mest.

Trots det skulle Olof Mellberg bli förvånad om han får högerbackplatsen mot Portugal.

- Jag har hittills inte fått dom signalerna, men skulle jag spela där är jag ju inte helt ovan.

Lars Lagerbäck "håller alla dörrar öppna", men om det skulle bli aktuellt att placera Mellberg till höger kommer han att ha enskilt samtal med honom.

- Om vi förändrar en spelares normala position brukar vi alltid ha det.

De här två träningarna har dock inte visat några tecken på att Mellberg får flytta ut ett steg. Istället har han och Majstorovic mestadels agerat tillsammans. Fast Lagerbäck har ofta lagt ut dimråder och ett mer tydligt svar kanske kommer på dagens träning - som dock är stängd för allmänhet och media.

ANNONS

- Det finns ingen anledning att överhuvudtaget ge Portugal något gratis, säger han.

Oavsett hur Lars Lagerbäck formerar sin backlinje kommer försvaret ha en nyckelroll på lördag - och i synnerhet mittlåset. För anstormningen från Portugal, framförallt i inledningen, kommer att vara stor.

- Ibland är dom nästan överoffensiva och går fram med båda ytterbackarna säger Lars Lagerbäck. Det viktigaste för oss är att hålla koncentrationen uppe i 90 minuter, inte förlora en-mot-en-dueller och hela tiden ha rätt i djup hela tiden.

Mittbackar i de fem senaste landskamperna (frånsett januariturnén)

11 februari

19 november

11 oktober

10 september

6 september

Olof Mellberg

Daniel Majstorovic

Petter Hansson

ANNONS