Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: FREDRIK KARLSSON
Bild: FREDRIK KARLSSON

Magsjuka och stormvindar har stört Svärd Jacobssons VM-jakt

Formen finns där. Men när Melker Svärd Jacobsson har tävlat den här sommaren har hoppningen störts av den ena oturligheten efter den andra. Magsjuka och stormvindar har stoppat hans jakt på VM-kvalgränsen.
– Det är mycket som har strulat, säger han.

I skuggan av världshopparen Armand Duplantis har Sverige ytterligare en stavhoppare i yppersta eliten. Melker Svärd Jacobsson tog sin första mästerskapsmedalj i våras med ett brons på inomhus-EM. Den här hösten siktar han på VM – men kvalgränsen 5.71 är ännu inte avklarad.

Det är inte kroppen och formen som varit problemet den här sommaren. Istället har 25-åringen störts av tävlingsstrul, vindar och magproblem.

Som vid en tävling i Aten i slutet av juni, där han i stormvindar hoppade 5.50. Eller som vid tävlingen i Tyskland tidigare i juli där han en timme innan uppvärmning plötsligt fick magsmärtor.

– Det är oklart om det var magsjuka eller matförgiftning. Magsmärtorna blev bara värre och värre och jag fick springa och spy i buskarna. Sedan var jag på sjukhus hela natten. Det var verkligen den sämsta tajmingen någonsin. Jag var helt trött och förstörd i fyra-fem dagar, säger han.

"Jag känner mig lugn"

Dessförinnan har det varit en del andra problem kring tävlandet som gjort att hans resultat från Aten är sommarens främsta – än så länge.

– I början kom jag inte in på tävlingarna jag ville och sedan blev det missförstånd med vilka tävlingar jag ville göra. Men jag känner mig lugn. Det är långt kvar till VM.

De kommande veckorna väntar tävlingar först på hemmaplan i Göteborg och därefter lag-EM i polska Bydgoszcz och GP-tävlingen på Slottsskogsvallen. Förhoppningen är att skåningen då ska ha säkrat en biljett till VM i Doha.

– Jag känner att jag borde ha tagit det redan innan. Blir det bara hyfsade förhållanden så tror jag att jag kommer fixa det. Det känns verkligen som att jag kommer klara det bara jag får en seriös chans, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.