Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Magnus Carlsen vägrar spela mot Hans Niemann – kan offra VM-guld

Schackvärldens stora bråk fortsätter. Världsettan Magnus Carlsen vägrar att möta Hans Niemann, något som kan stå honom dyrt i jakten på VM-guldet.

Det var efter att amerikanen Hans Niemann besegrade den norske världsmästaren Magnus Carlsen i schackturneringen Sinquefield Cup som ett bråk uppstod där Niemann anklagades för fusk.

Sedan dess har turerna varit många.

Bland annat har 19-åringen stämt Magnus Carlsen på grund av att anklagelserna om fusk som riktats mot honom och som har skadat hans rykte, karriär och liv. Han kräver norrmannen på minst 100 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 1,1 miljarder svenska kronor.

”Är absolut ärkefienden”

Efter fuskanklagelserna vägrar Magnus Carlsen att spela mot Hans Niemann, något som kan ge stora konsekvenser för norrmannen när VM i blixt- och snabbschack avgörs senare i december.

– De är absolut ärkefienden, säger schackexperten Torstein Bae till NRK.

Båda spelarna finns med på deltagarlistan till VM, ett faktum som bäddar för riktigt dålig stämning på plats.

– Man kan nog märka en iskyla mellan vissa deltagare, för jag tror att flera i den här tvisten inte har en särskilt bra relation till Niemann. Och Niemann tycker inte särskilt mycket om dem heller, säger Maud Rødsmoen, schackexpert på norska TV2.

Carlsen kommer inte att spela mot Niemann

Carlsen har gjort tydligt att han vägrar spela mot Niemann. Senast de möttes i en turnering förlorade norrmannen med flit efter två drag. Frågan schackvärlden ställer sig nu är vad Carlsen kommer göra om de ställs mot varandra på VM?

– Den stora frågan är om Magnus förlorar igen med flit, och därmed förmodligen ger bort guldet, säger Torstein Bae till NRK.

Om Carlsen skulle dra sig ur och förlora skulle det, enligt Torstein Bae, vara första gången i historien som någon är villig att offra ett VM-guld för att göra en poäng.

LÄS OCKSÅ: Hans Niemann kräver Magnus Carlsen på över en miljard

LÄS OCKSÅ: Utredning: Schackspelarens fusk mer omfattande

LÄS OCKSÅ: Världsmästaren Magnus Carlsen drar sig ur turneringen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.