Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Bergqvist och delar av hennes besättning. Bild: CARL SANDIN
Johanna Bergqvist och delar av hennes besättning. Bild: CARL SANDIN

Mörk fredag för svenskarna i Lysekil

Festen i Lysekil kom av sig under fredagen när samtliga tre svenska lag skickades ur matchracing-VM på ett bräde. Närmast var debutanten Johanna Bergqvist, som föll med 2–3 sin kvartsfinal.
– Vi har seglat bättre än vad resultaten visar, säger 22-åringen.

Det var upplagt för svenskfest, men slutade i moll ...Kvartsfinalerna i dagens VM-tävlingar blev för svåra, och Johanna Bergqvist, Anna Östling samt Marie Björlind Duell fick alla lämna tävlingen redan innan finaldagen.

Närmast var dock Berqvists team, som pressade franska Claire Leroy ända in på mållinjen efter en stark upphämtning.

– När de ledde med 2–0 hade vi lite bråk med domaren. Men vi tände till och kände att vi ska inte avsluta den här resan på det här sättet. Alla blev mer på hugget och fokuserade på rätt saker.

"Ingen duvunge vi mötte"

Resultatet blev därefter, och plötsligt hade Bergqvists gäng tagit ikapp till 2–2 mot betydligt mer erfarna Leroy.

– Alla tjejerna sätter allt så bra i dag, så det hela avgörs mycket i mitt huvud, och det är mina nerver som måste vara på plats. Så all cred till tjejerna som hjälper mig på rätt köl, säger skippern Johanna Berqvist.

Men i sista matchen drog alltså Claire Leroy det längsta strået.

– Det var ingen duvunge vi mötte, och ändå var vi bara någon meter i från till slut. Nu har besvikelsen lagt sig lite med det var ingen go känsla direkt efteråt, säger Bergqvist och lägger till:

– Vi har seglat bättre än vad resultaten visar. Det var nästan störande tajt.

"Inte förvånad"

De båda andra svenska lagen – med skeppare Anna Östling och Marie Björling Duell i spetsen – föll båda med 1–3 i matcher mot Renée Groeneveld respektive Pauline Courtois.

– Jag skulle inte säga att jag är förvånad. De svenska lagen är duktiga men det är hård konkurrens här. Ettan till nian på rankingen är ju här, och ett sånt starkt startfält har jag inte sett på länge, konstaterar Johanna Bergqvist.

LÄS MER: Lysande start för Bergqvist i VM

Bergqvist och hennes team lämnar åtminstone VM med en stor fjäder i hatten. Hittills är laget det enda som besegrat den regerande världsmästaren Lucy Macgregor (som i sin tur fick en enkel resa i sin kvartsfinal genom att besegra Nicole Breault med 3–0).

– Ja, det var kul, och trots att vi fick ta den långa vägen till kvartsfinal via Repechage (en slags andra chansen för att nå kvartsfinal, reds. anm.) var det inget av lagen som ville möta oss och valde oss som motståndare i kvarten, säger Bergqvist.

Australien-äventyr väntar

Hemma-VM i Lysekil var såklart säsongens höjdpunkt, men ännu är den inte över. Bland annat väntar SM i Göteborg, innan Johanna Bergqvist och systern Isabelle ger sig iväg på ett äventyr "down under" ...

– Vi flytta till Australien i höst, jag och min syster. Så att vi ska kunna segla så mycket som möjligt, inte bara matchracing utan för att lära oss så mycket som möjligt i seglingen, säger Johanna Bergqvist, och lägger till:

– Sen kommer vi hem till tjejerna i Sverige lagom tills vi kan dra igång igen!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.