Mårts lag inte värt resan till Helsingfors

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Sveriges namnkunnigaste VM-lag på många år skulle i Globen sent i går kväll säkra en av fyra platser i helgens semifinalspel på andra sidan Östersjön. På pappret ett simpelt uppdrag – inte minst med tanke på gruppspelsmötet – som visade sig bli någonting helt annat.

Tjeckien hade nämligen inte alls några planer på att ge bort något och gick inte ner sig ens efter ett tidigt svenskt ledningsmål. Smart och disciplinerat tråkade tjeckerna ut ett allt lamare Tre Kronor och straffade hemmalaget tufft i egen zon, gång på gång. Såväl ettan som tvåan var frukten av intelligent och rapp offensiv mot en virrig blågul defensiv och i ledning vet ju alla hur ett tjeck-lag uppträder – Chelsea-försvar och blixtrande, giftiga, kontringar.

ANNONS

Pär Mårts NHL-tunga manskap såg lika vilset ut som Barcelona i två Champions League-semifinaler och sänkte sig slutligen sig självt. Niklas Kronwall drällde med pucken i egen zon, Milan Michalek snodde den och skickade upp den högt bakom stackars Viktor Fasth. På något sätt symboliserar den helt matchavgörande situationen Tre Kronors problem hela kvartsfinal-kvällen. Spelet i defensiv zon var under all kritik och misstagen fler och allvarligare än i det trista gruppmötet med Ryssland. Det vimsades och tappades puck och markeringar mest hela tiden. Det inte håller i ett världsmästerskap, vilket ett lurigt Tjeckien visade med all önskvärd tydlighet.

Med facit i hand: Mårts landslag var inte värt flygresan till Helsingfors.

I ett större perspektiv kan man ju förstås fråga sig vad den här förlusten berättar om svensk ishockey. Det var ju inte vilket skitlag som helst som lämnade VM i går. Det var ett av de starkaste en svensk förbundskapten tagit ut på mycket länge.

Det gör mig mer orolig än sura 3–4 mot Tjeckien.

Kanada föll tungt mot ett anonymt Slovakien (underskattning?) och USA tappade såväl ledning som match i slutminuterna mot Finland. Det såg inte jag komma, men är säkert en effekt av mycket is – att spela på och i glasen.

ANNONS

Ryssland får min röst inför helgens VM-avslutning – turneringens rejälaste mostallrik, med mycket grädde på (läs Jevgenij Malkin och Alexander Ovetjkin).

Hiss

Finlands sena vändning mot USA. Bra och viktigt för turneringen. Hyvä Suomi!

Diss

Ryan Getzalf. En sån tackling. I det läget. Av kaptenen. Ridå, Kanada!

ANNONS