Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Många göteborgare i Lidingöloppet

Till helgen kommer den miljonte löparen passera mållinjen i Lidingöloppet. Chansen är stor att det blir en göteborgare.

– Det är lite fler än 2000 löpare från Göteborg som deltar. Solvikingarna är den största klubben, i år skickar de ungefär 50 löpare, säger Elisabeth Hansson, pressansvarig på Lidingöloppet.

Årets lopp blir det 54:e i ordningen och mellan 36-37 000 löpare väntas delta i loppet. Största delen deltagare består av vanliga motionärer, men många deltagande löpare tillhör också eliten - främst från den svenska, norska, finska och kenyanska. Även där ligger Göteborg i överkant i det tuffa terrängloppet.

LÄS MER: Maria Larsson jagar hattrick och rekord

"Ställer höga krav"

– Vi har flera elitlöpare från Göteborg som är favoriter. Bland annat Maria Larsson på 30 kilometer som kan vinna tredje raka och Charlotta Fougberg på 10 kilometer som springer på söndagen. På herrsidan har vi Micke Ekvall som är en stor favorit till vinsten på 30 kilometer, säger Elisabeth Hansson.

Hon tror främst på Maria Larsson eftersom erfarenheten av loppet är viktig fördel. Lidingöloppet är extremt kuperat och även den främste eliten kan gå ut för hårt och stupa i slutet.

– Hon vet vad som krävs. Sista milen är skittuff med många backar och mycket upp och ned. Första fem är snälla och platta och där är det lätt att bli övermodig. Lidingöloppet ställer höga krav, säger Elisabeth Hansson.

Göteborgare bra i backarna

Det mest kända stället i loppet att "vägga" vid är Abborrbacken - en 500 meter lång backe med fem kilometer kvar av loppet. Men Elisabeth Hansson har en annan favoritmördarbacke.

– Karins backe är värre för den kommer när det bara är tre kilometer kvar och den kommer i platåer, så när man tror att man är uppe kommer det en backe till.

Men göteborgare brukar stå sig bra i backarna, menar Elisabeth Hansson.

– Göteborg är nog det bästa stället att bo på för den som vill backträna. Speciellt i Skatås.

Lidingöloppet ägs och arrangeras av idrottsföreningarna IFK Lidingö SOK och IFK Lidingö Friidrott och eftersom det är så många från Göteborg som deltar brukar de även arrangera ett Löpartåg i samband med SJ.

– Det går från Göteborg på morgonen. Du kliver på som vanligt och på tåget finns en värd från Lidingöloppet som delar ut nummerlappar. Det är ett väldigt smidigt, socialt och uppskattat sätt att ta sig från Göteborg till Stockholm, och hem igen, säger Elisabeth Hansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.