En skadad man bärs av planen.
En skadad man bärs av planen. Bild: Yudha Prabowo/AP/TT

Fotbollstragedi i Indonesien – "chockerande"

Över hundra människor har dött i katastrofen i samband med en fotbollsmatch i Indonesien.
Under eftermiddagen sänkte myndigheterna den officiella dödssiffran från 174 till minst 125 efter tragedin när polisen sköt tårgas mot stormande supportrar.

ANNONS
|

Dödssiffran efter lördagens fotbollsmöte i Malang på östra Java i Indonesien uppgavs under söndagsmorgonen till 174 människor, enligt myndigheter.

Under eftermiddagen kom dock nya uppgifter, som talade om 125 döda. Enligt viceguvernören på östra Java, Emil Dardak, skrevs dödstalet ned eftersom att vissa personer registrerats dubbelt.

– I dag är dödssiffran 125. 124 har identifierats och en är oidentifierad. Vissa namn registrerades två gånger på grund av att de hade förflyttats till ett annat sjukhus, säger Emil Dardak till Metro TV.

Klart är att händelsen en de dödligaste idrottstragedierna på mycket länge. Flera av de döda är barn och över 180 personer ska ha skadats, för flera av dem bedöms tillståndet vara kritiskt.

ANNONS

Svarade med tårgas

Det var efter en match i landets högsta division Liga 1 mellan Arema och Persebaya Surabaya som våldsamheter utbröt. Hemmalaget Arema förlorade med 2–3 och efter slutsignalen stormade missnöjda supportrar planen, skriver indonesiska fotbollsförbundet PSSI på sin hemsida.

Omkring 3 000 av de totalt 42 000 åskådarna på plats ska ha gett sig ned på gräset. Även personer utanför arenan tog sig in.

Polisen svarade med att skjuta tårgas för att försöka skingra skarorna, vilket i sin tur ska ha fått många supportrar att svimma och drabbas av andningsproblem, enligt indonesiska nyhetsbyrån Antara.

Filmer inifrån arenan visar hur människor försöker ta sig ut från arenan där den tunga röken lagt sig som ett täcke över delar av läktaren.

– Det var så skrämmande, så chockerande, säger 22-årige Sam Gilang som var på plats.

Oroligheter fortsatte utanför

Tumultet inne på arenan skapade panik och många av offren trampades eller kvävdes till döds. Enligt polisen användes tårgasen för att lugna folkmassorna som polisen ansåg äventyra säkerheten.

– Inget hände, det var inget upplopp. Jag vet inte vad problemet var, men från ingenstans sköt de tårgas. Det var det som chockade mig, tänkte de inte på kvinnor och barn? frågar sig 43-årige Doni, som befann sig på arenan.

ANNONS

Enligt den indonesiske journalisten Rahmat Idris bidrog polisens insatser till katastrofens omfattning:

– För att skingra folkmassorna använde polisen sig av tårgas, men det förvärrade situationen och man kan anta att det var det som orsakade den panikartade flykten. Folk ville ta sig ut från stadion och undvika den smärtsamma tårgasen, säger han till SVT Sport.

På filmer syns hur döda och skadade radas upp i utrymmen under läktarna, många av dem blåa i ansiktet av syrebrist. Under söndagen pågår fortfarande arbetet med att identifiera alla offer.

Oroligheterna fortsatte sedan utanför arenan där upprörda supportrar drabbade samman med polis. Flera polisfordon sattes i brand, och enligt polisen ska även två poliser ha dött.

Säkerheten utreds

Efter lördagens katastrof har allt spel i den indonesiska ligan stoppats i en vecka.

"Utöver det får Arema FC inte stå värd för några fler matcher under resten av den här säsongen", säger fotbollsförbundet PSSI:s ordförande Mochamad Iriawan i ett uttalande.

Indonesiens regering beklagar det inträffade och säger att händelsen ska utredas.

Enligt det internationella fotbollsförbundet Fifas säkerhetsföreskrifter är användningen av tårgas förbjuden på fotbollsarenor.

Landets president Joko Widodo säger i ett tv-sänt tal att idrottsministern, tillsammans med den nationella polischefen och fotbollsförbundets ordförande, ansvarar för utredningen som ska se över hur säkerheten vid fotbollsmatcher sköts.

ANNONS
När hemmasupportrarna stormade planen svarade polisen med att skjuta tårgas.
När hemmasupportrarna stormade planen svarade polisen med att skjuta tårgas. Bild: Yudha Prabowo/AP/TT
Under söndagen pågår fortfarande arbetet med att identifiera alla offer.
Under söndagen pågår fortfarande arbetet med att identifiera alla offer. Bild: Dicky Bisinglasi
Fordon sattes i brand utanför Kanjuruhan-stadion i Malang.
Fordon sattes i brand utanför Kanjuruhan-stadion i Malang. Bild: Putri/AFP/TT

Fakta: Tidigare fotbollstragedier

2012: 74 människor dog efter upplopp mellan supportrar i en match mellan Al Masri och Egyptens populäraste klubb Al Ahli.

2011: 68 personer skadades i sammandrabbningar när den argentinska klubben River Plate åkte ur landets högsta liga för första gången på 110 år.

2001: Minst 43 döda i trängseln vid match mellan sydafrikanska topplag på Ellis Park i Johannesburg.

2001: 126 personer dog i Ghanas huvudstad Accra sedan polis använt tårgas mot supportrar.

2000: 13 döda i kalabalik vid en VM-kvalmatch mellan Zimbabwe och Sydafrika.

1996: I Guatemala dog 82 människor och minst 147 skadades vid en VM-kvalmatch mellan Guatemala och Costa Rica.

1995: Minst 40 döda i Sierra Leone när huvudingången vid Freetowns stadion kollapsade över fans som trängdes för att få biljetter.

1992: Minst 15 döda på Furiani-stadion i Bastia på Korsika före avspark i franska cupsemifinalen.

1991: 40 döda i Sydafrika, kvävda mot ett stängsel vid ett bråk mellan fans sydväst om Johannesburg.

1989: 96 personer dog och 766 skadades i FA-cupsemifinalen mellan Nottingham och Liverpool på Hillsborough-stadion i Sheffield.

1985: Bradford: 56 personer dog i en brand som bröt ut under en ligamatch mellan Bradford City och Lincoln.

1985: 39 människor miste livet i samband med Europacupfinalen mellan Juventus och Liverpool på Heysel-stadion i Bryssel.

1982: Officiellt dog 66 personer efter en Uefa-cupmatch i Moskva mellan Spartak Moskva och holländska HFC Haarlem. Dödssiffran tros ha varit mycket högre.

1971: 66 dog när panik utbröt på Ibrox Stadium i Glasgow i samband med en match mellan Celtic och Glasgow Rangers.

1964: Lima: 318 personer dog i samband med en OS-kvalmatch mellan Peru och Argentina sedan våldsamheter brutit ut efter ett bortdömt mål.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS