Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Målvakten Mikael Appelgren gör ett starkt mästerskap.

Målvaktsduellen höjer Sverige

Två målvakter som levererar. Sveriges handbollslandslag har angenäma problem i VM.

I somras, nere i Rio-OS, såg läget helt annorlunda ut. Då var Mikael Appelgren tydlig andremålvakt bakom Mattias Andersson när Sverige förlorade mot Egypten. Nu är samma Sverige ett av de hetaste lagen i VM – och en av de som imponerar mest är just Mikael Appelgren

Han har klivit fram efter att Mattias Andersson slutade, men får dela på ansvaret med Andreas Palicka.

Toppar målvaktsligan

Appelgren och Palicka är lagkamrater även på klubblagsnivå i Rhein-Neckar Löwen och har en bra nivå på konkurrensen. Men konkurrens är det.

- Jo, men det är det ju alltid, säger Mikael Appelgren till TT.

- Vi är två målvakter som vill spela. Vi känner varandra rätt bra och har bra samarbete. Det som gäller är att vi spelar så bra som möjligt, jag gläds med Andreas och tvärtom. Det är så många matcher på kort tid att vi egentligen behöver två bra målvakter.

Det nya systemet, med större rotation i truppen, verkar gynna Sverige på planen. Landslaget är mästerskapets bästa sett till defensiven och insläppta mål. Mikael Appelgren och Andreas Palicka har båda räddat 42 procent av skotten, vilket är delat bäst i VM.

- Jag försöker att inte kolla så mycket på statistiken. Det gäller att inte tappa fokus på nästa match. Men det är ett mål man har, att kunna prestera bra, säger Appelgren.

Går på dagsform

Vem som kommer att få stå i morgondagens match är ännu oklart. Med det sagt så fick Appelgren förtroendet i det tunga mötet mot Danmark tidigare i gruppspelet.

- Jag vet inte vem det blir, det beror på dagsformen, säger han själv.

Klart är att den som står har en speciell spelare att hålla ögonen på. Han gjorde bara två mål när Egypten slog Sverige med 26–25 i OS, men Ahmed El-Ahmar är uppe i 16 fullträffar i VM hittills.

- De har en väldigt duktig högernia i El-Ahmar, som är en fantastisk spelare och gjort det väldigt bra för Egypten i många år. Han får vi se upp extra med, säger Appelgren.

El-Ahmar är bara en av flera individuellt skickliga spelare, som bland annat 25-målsskytten Eslam Issa.

TT: Hur viktigt är det att ni tar andraplatsen?

- Jag ser det bara som att man måste skaffa sig så bra utgångsläge som möjligt. Jag vill inte spekulera i framtida motståndare, men det är klart att vi vill gå ifrån gruppfasen med en bra känsla och spela bra i sista matchen.