Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Gais målvakt Mathias Karlsson tillhörde planens bästa spelare i derbyt mot Öis på Gamla Ullevi. Bild: Bildbyrån/GP

Mattias Balkander: Målvakterna glänste i böljande derby

Jag måste säga att jag gillade vad jag såg, första halvlek till Gais, den andra till Öis – och broderligt delade poäng. Kvar på näthinnan efter matchen: Nikola Ladans onödigt tuffa tackling och röda kort i duell med Adam Bergmark Wiberg.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det mullrade, haglade, regnade, men vi fick också en rejäl dos sommarsol, vi som blev insläppta på Gamla Ullevi till detta, årets första superettaderby mellan Gais och Öis.

Efter att ha sett Öis göra ”årets bästa insats” mot Jönköpings Södra i tisdags hade jag väldigt höga förväntningar på en ny topprestation från Rödblåtts sida. Och det ska sägas, de tog över matchen i andra halvlek efter utvisningen på Gais mittfältare Nikola Ladan. Dessförinnan var det Gais som tog för sig bäst, vann närkamper och styrde händelserna.

På pressläktaren imponerades vi av Gais mittback Charlie Weberg, som från sin mittbacksposition tog flera öppnande initiativ, blandade löpningar med crossbollar och skänkte hopp till Grönsvart.

Framåt var Ricky Yarsuvat piggast och fick två riktigt bra lägen i matchen. Dessutom spelade han fram Mervan Celik till ytterligare en fin chans.

Gais problem var att Öis målvakt Fredrik Andersson på nytt gjorde en utmärkt insats mellan stolparna.

Gjorde det till en konst

Öis problem var att Gais målvakt Mathias Karlsson var minst lika bra. Rödblåtts forcering och tryck i slutet av matchen var massivt, även om taktiken att slå inlägg misslyckades. Nästan alltid hade Abdul Razak en fot med i spelet. Öis mittfältsförvärv fortsätter att ta kliv och glänste stundtals med bra teknik, offensivt driv och yttersidespassningar.

Titta åt ena hållet, passa åt den andra.

Abdul Razak gjorde det till en konst i lördagens derby mot Gais.

Bland annat fram till Adam Bergmark Wiberg i matchens sista sekvens.

I slutändan ska Gais vara mest nöjda med poängen, framför allt med tanke på den relativt tidiga utvisningen. Men också för alla de chanser Öis skapade. Abdul Razak har vi nämnt, Ailton Almeida ska också ha en eloge för sitt eleganta sätt att spela fotboll – alltid med lagets bästa i åtanke.

Förstår inte Ladans kritik

Flest chanser även i denna match skapade Adam Bergmark Wiberg. Jag pratade med honom efteråt. Han var självklart besviken över alla missar och den uteblivna segern, men också nöjd med arbetsinsats, rörelsemönster och att han kommer till chanser.

I Öis hade jag efter matchen mot Jönköping större förhoppningar på bland annat Kevin Ackermann.

Kanske spelade det trots allt viss roll att Gais hade tre extra vilodagar inför derbyt jämfört med Öis.

Ta er i kragen och vinn för oss, uppmanade supportrarna Gaisspelarna. Det blev ingen seger, men ändå ett fall framåt. Bra som vanligt var August Wängberg och förstås Mathias Karlsson.

Gaisarna ska vara mest nöjda med sin insats och den poäng det trots allt ändå blev till slut.

Jag kan dock inte förstå varför Nikola Ladan kritiserar domaren för det röda kortet. Vi satt tio meter ifrån händelsen och var alla överens om färgen på kortet.

Totalt sett smällde det en del i derbyt, som sig bör. I övrigt dock inga ojusteheter som stack ut. Jag vill vända på det och säga att det sprudlade och det fina målvaktsspelet gjorde att matchen förblev mållös.