Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gustav Nyquist.

Målskytten hoppas på VM-fullträff

Samtidigt som Gustav Nyquist tog ett steg uppåt gick hans Detroit åt andra hållet. Det öppnade för spel i ishockey-VM.

Uppväxt nästgårds i Malmö så flockas familj och vänner på läktarplats i Royal Arena i Köpenhamn.

- Det är en hel del, så det är kul, säger Nyquist inför kvällens match mot Österrike.

Tre Kronor har inlett VM lovande med tre segrar och jakten på guld fortsätter. Nyquist har tagit OS-silver och VM-brons med landslaget, men den där ädlaste medaljen saknas.

Nu finns chansen. Nyquist återfick sin målkänsla den gångna NHL-säsongen då han gjorde 21 mål – nio fler än säsongen före.

- Målmässigt blev det bättre, det var skönt att komma upp lite. Jag tycker personligen att det har känts rätt bra, men samtidigt är det nu man vill spela där borta. Man är avundsjuk på alla som får lira slutspel. Man kan aldrig vara nöjd med en säsong när man inte gått till slutspel, säger han.

Bortkastade år

Två sidor av myntet alltså. I ett lag som Detroit som gick till slutspel 25 säsonger i rad – och under den sviten vann Stanley Cup fyra gånger – är två raka säsonger med missat slutspel bortkastade år.

För Nyquist dock en revansch. Den snabbe och kreative 28-åringen gjorde 28 mål när han slog igenom säsongen 2013–14 och följde upp med att göra 27 säsongen efter. Sedan följde två år där han hamnade på fel sida 20-målsnivån.

Nyquist hittade rätt redan i första matchen mot Vitryssland, kedjekompisarna i andrakedjan, lagkaptenen Mikael Backlund och talangen Elias Pettersson, gjorde sina första mål i senaste matchen, 4–0-segern över Frankrike.

- Det var skönt att det lossnade lite. Nu har vi alla fått göra mål, hoppas vi kan få lite självförtroende och bygga på det. Det har känts bra, vi har skapat mycket, men det är självklart skönt att se att pucken kan gå in.

"Mycket att kolla på"

Förstakedjan med Rickard Rakell, Mattias Janmark och Mika Zibanejad hade dominerat i de två första matcherna, men ska Tre Kronor gå hela vägen till andra raka VM-guldet behövs det fler kedjor som levererar.

Nyquist är imponerad av Elias Pettersson och gläds över att han spräckte målnollan senast:

- Ni skriver mycket om honom och han är ung och fantastiskt duktig. Han har ett bra direktskott och är väldigt pricksäker. Han skjuter rätt smart, hur han drar in pucken och använder klubban när han skjuter. Det finns mycket att kolla på med hans skott.

Nyquist har inte mycket koll på nykomlingen Österrike, men en sak är han säker på:

- Det finns inga lätta matcher längre, går man inte ut och kör för fullt så kommer det att bli tajt och man kommer förmodligen att förlora. För 20 år sedan var det säkert annorlunda, men nu måste man vara redo från start.