Rosengårds Sofie Svava jagar Umeås Olivia Holm. Matchen slutade 0–0.
Rosengårds Sofie Svava jagar Umeås Olivia Holm. Matchen slutade 0–0. Bild: Johan Nilsson/TT

Mållöst för Rosengård spetsar till toppstrid

Umeå IK har gett nytt liv åt den damallsvenska toppstriden. Trots Rosengårds stora spelövertag lyckades gästerna hålla nollan och snuva de regerande mästarna på poäng – mycket tack vare en reflexräddning i matchens slutskede.
– Jag är stolt över att vi vågade, säger målvakten Agnes Granberg.

Det var ett FC Rosengård i storform som kom till spel när Umeå på söndagseftermiddagen gästade Malmö IP.

Re regerande mästarna hade fyra raka segrar i bagaget och när man klev ut på konstgräset för att befästa sin serieledning gjorde man det i ett nytt rosa matchställ – en symbol får engagemanget i kampen mot cancer och samarbetet med Cancerfondens Rosa Bandet.

Inför matchen berättade Ali Riley för Sydsvenskan om hur hon befann sig i Sverige när hennes mamma fick cancer för andra gången.

– Vem som helst kan få det, ingen kan förbereda sig och det påverkar så många. Hon gick igenom en operation och jag åkte hem till USA. Jag såg hur hon kämpade. Jag vill att fler ska få uppleva att man kan klara cancer. Min mamma har gjort det två gånger. Vi hade tur. Nu är det som om det inte har hänt. Men hon äter tabletter varje dag, det är en påminnelse.

Rosa oktober

Klubben kommer att spela i rosa under hela “rosa månaden” oktober.

Tabellsjuan Umeå spelade å sin sida med kniven på strupen, laget är i behov av att plocka poäng för att säkra damallsvenskt spel nästa säsong.

De inledande minuterna bytte lagen chanser men sedan tog Rosengård ett allt hårdare tag om taktpinnen. Några mål blev det dock inte i första halvlek.

Hon spelade den 30 augusti i bortamatchen mot Eskilstuna, men Mimmi Larssons lårskada kom redan matchen före mot Göteborg FC.

Landslagsanfallaren hade varit borta från spel i nästan en månad när hon tillsammans med Riley byttes in i matchminut 58. Ytterligare ett par minuter senare kom fixstjärnan Caroline Seger in.

Men bytena hjälpte föga.

Den offensiva motorn Jelena Cankovic tvingades kliva av hårt lindad runt låret och samtidigt stod det också klart att Kopparbergs/Göteborg ledde med 2-0 mot Piteå. Rosengård behövde därmed vinna för att hålla tabelledningen intakt och satsade allt framåt, men målen uteblev.

Poänggivande räddning

– Just nu känns det bara tungt. Vi kommer inte upp i nivå samtidigt som Umeå gör det bra. Nu gäller det att grotta ner sig och se vad vi kan göra bättre, säger Larsson.

I den 90:e minuten fick Rosengårds Anna Anvegård det gyllene läget ensam i straffområdet, men skottet räddades av storspelande målvakten Agnes Granberg.

– Det kändes lugnt och vi stressade aldrig upp oss. Sedan är det alltid kul att göra räddningar i slutet, säger matchhjälten.

– Vi fokuserade på att hålla ihop försvaret och kommunicerade bra och mycket. Vi hade också kollat på hur vi kunde såra dem, och det tycker jag också vi lyckades ganska bra med.

Matchen slutade 0-0 och nu skiljer bara en poäng mellan serieledande Rosengård och tvåan Göteborg.