Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

"Jag har bara bränt ett skott, så det finns ingenting att klaga på", säger Mattias Zachrisson, landslagets just nu bäste målskytt i VM.

Målkungen: "Två fruktansvärt viktiga matcher"

När VM-truppen togs ut var Mattias Zachrisson fortfarande fotskadad. Nu är han lite oväntat landslagets bäste målskytt efter tre matcher.

Mattias Zachrisson är bara ett i raden av exempel på att handbollslandslaget har en trupp som är bredare än på mycket länge. "Zacke" inleder så här långt VM-matcherna på bänken, tillsammans med bland andra Kim Andersson och Andreas Nilsson, men delar på tiden som högersexa med Niclas Ekberg.

"Inte räknat med"

Så här långt är det just de två högersexorna som toppar den interna skytteligan på tretton mål, men då har Ekberg gjort nästan hälften av sina mål på straff. Zachrissons framfart överraskar extra mycket eftersom han var ett fotskadat frågetecken inför VM och först i december gjorde comeback efter nästan två månaders frånvaro.

- Att det skulle gå så här bra så här tidigt i turneringen hade jag inte räknat med. Jag kände själv (inför VM) att det saknades matchtempo och lite form, men det är kul att det flyter på. Jag har bara bränt ett skott, så det finns ingenting att klaga på, säger den kvicke och i handbollssammanhang korte liraren.

Att dela på speltiden passar utmärkt för Berlinproffset, som spelar på smärtstillande under gruppspelet i Köpenhamn. På programmet står nu Qatar på onsdagskvällen och Ungern 24 timmar senare – just de två lag som Sverige kan få med sig till mellanrundan i Herning, där bland annat Danmark och Norge väntar.

- Det känns lite som att det är nu det drar i gång. Det är två fruktansvärt viktiga matcher på två dagar. Nu är vi klara för mellanrundan, men vi måste få med oss poäng för att ha en bra chans på semifinal, säger Zachrisson.

Han och landslagskollegorna höll på tisdagen en informell pressträff i samband med en lunch på den svenska ambassadörens residens. Spelarnas fokus var då förstås först och främst på Qatar.

Lurig motståndare

Inför hemma-VM 2015 värvade Qatar, med hjälp av tjocka sedelbuntar, ihop ett gäng utländska spelare som efter ett par år i karantän kunde byta landslag. Sportsligt var succén omedelbar och Qatar tog sig hela vägen till final.

Lika starkt är inte det qatariska landslaget nu, även om potentialen är hög.

- De är lite farliga. De torskade i premiären mot Angola men så slog de Egypten – som vi hade problem med – ganska enkelt. De är lite upp och ner, men de har en världsmålvakt (Danijel Saric) i mål och så har de (Rafael) Capote och några andra bombskyttar. Får alla en fullträff så blir det svårt, men får vi spelet att stämma så tycker jag ändå att vi ska vinna, säger Mattias Zachrisson.