Hammarbys Emma Jansson och Linköpings Elin Landström i kamp om bollen under torsdagens damallsvenska fotbollsmatch mellan Hammarby och Linköping på Hammarby IP.
Hammarbys Emma Jansson och Linköpings Elin Landström i kamp om bollen under torsdagens damallsvenska fotbollsmatch mellan Hammarby och Linköping på Hammarby IP.

Mästarlaget räddade segern sent: "Varit tufft"

Svenska mästarlaget Linköping var på väg mot ett nytt damallsvenskt poängtapp. Då avgjorde den engelska anfallaren Natasha Dowie med sitt 2–1-mål på tilläggstid borta mot Hammarby.

ANNONS
|

Majoriteten av de 1114 fotbollsåskådarna på Hammarby IP – Kanalplan i folkmun – i Stockholm höll tummarna för att 1–1-resultatet mot det regerande svenska mästarlaget Linköping skulle stå sig.

Men i den 93:e matchminuten stormade Natasha Dowie fram mot "Bajens" mål och rakade in bortalaget LFC:s segermål på ett inspel från höger.

- En fantastisk känsla, och framförallt var de tre poängen enormt viktiga. Som anfallare är det en dröm, att hjälpa laget framåt är det du vill göra, säger Natasha Dowie som även avgjorde i 1–0-premiären mot nykomlingen Växjö i april.

ANNONS

Linköping – som vunnit damallsvenskan två år i rad – har haft en tung säsongsinledning och låg på femte plats inför mötet i en somrig huvudstad. De tre poängen i Stockholm innebar att östgötskorna avancerade till en tredje plats, fem poäng bakom suveräna serieledaren Piteå, med en match mer spelad.

Svidande cupfinal

- Det har varit tufft, det kan jag inte ljuga om eller gömma undan. Det var tufft att acceptera förlusten i cupfinalen (mot Rosengård för knappt två veckor sedan) och mot LB07 (0–1) förra veckan. I dag var ett steg framåt, men vi måste ta ännu större kliv, säger Dowie.

I fjol skilde det 24 poäng mellan nykomlingen Hammarby och mästarlaget Linköping när damallsvenskan var avslutad. Under torsdagen var det klart jämnare mellan lagen.

Linköping gjorde 1−0 rättvist efter en tilltrasslad situation på en hörna från Kosovare Asllani i den nionde matchminuten. Landslagskollegan Anna Oscarsson tilldelades målet.

Men bortalagets glädje skulle inte stå sig mycket längre än fem minuter. Med knappt en kvart spelad så styrde Madeleine Tegström in 1–1 för Stockholmslaget och gav majoriteten av åskådarna anledning att måljubla. Men poängjublet skulle de alltså sätta i halsen.

ANNONS

I den 93:e och avslutande tilläggsminuten stötte engelskan Dowie in 2–1, hennes andra mål för säsongen, och Hammarbys inkasserade en fjärde raka förlust i damallsvenskan.

"Jättetungt"

- Jättetungt, så klart. Det känns verkligen som att vi har förlorat en poäng, vi förtjänade minst en poäng i den här matchen. Alla lag behöver poäng, vi vill inte förlora så många matcher som vi gör, säger Hammarbys lagkapten Olga Ekblom.

Stockholmsrivalen Djurgården spelade samtidigt 1–1 hemma mot femman LB07 och passerade Hammarby i tabellen. Åttan och nian möts på söndag i ett derby på Tele2 arena som väntas locka minst 5000 åskådare.

- Lite svårt att glädjas över den tillställningen just nu. Men det är en match alla ser fram emot, säger Ekblom

TT

ANNONS