Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Niklas Olausson slog till med ännu ett mål mot Växjö, och Luleå leder kvartsfinalserien med 3–0.

Mästaren Växjö i brygga: Studsar inte vår väg

Regerande svenska mästaren Växjö är i brygga i SM-slutspelet. Efter 0–4 på bortais leder Luleå kvartsfinalserien med 3–0 i matcher – och nu måste Växjö frambringa en historisk vändning för att inte säsongen ska ta slut.

Ja, läget ser minst sagt prekärt ut för tränare Hallam och hans lag. Förra årets guldfirande ter sig väldigt avlägset.

Bekymren började redan före nedsläpp. I bagaget på resan till Norrbotten fanns underläget med 0–2 i matcher – men med på flyget fanns inte stjärnmålvakten Viktor Fasth. "Indisponibel" var, enligt C More, kommentaren från Växjö som i stället satte in Viktor Andrén i kassen.

På isen gick förvisso Växjö ut och gjorde det som Sam Hallam i C More kallade för de "bästa 20 minuterna i matchserien" mot Luleå.

Olausson slog till igen

Men vad hjälpte det? Hemmalaget var redan före matchen effektivast i slutspelet, och bättrade på den statistiken ytterligare genom att göra två mål på bara sex skott.

+ Stjärnan Niklas Olausson – som satte 3–1 i första mötet och avgörande 5–4 i förlängning i andra mötet – hittade rätt i matchens första numerära överläge efter 16.41.

+ Med bara 22 sekunder kvar av perioden svarade superlöftet Isac Lundeström – som ju testade på NHL-spel med Anaheim under hösten – för karriärens första slutspelsmål när han tryckte upp pucken i krysset.

I början av andra perioden fick Luleå sin andra chans i numerärt överläge, varpå Jesper Sellgren – elegant framspelad av Lundeström – gjorde 3–0.

Mållös förstaformation

Växjö lyckades inte med någon forcering i tredje, i stället satte Carl Mattsson, assisterad av Olausson, 4–0 i tom kasse.

Därmed måste alltså Växjö göra det som inget lag har lyckats med i svensk slutspelshockey, nämligen vända ett underläge med 0–3 i matcher. För att det ens tillnärmelsevis ska vara möjligt krävs att toppformationen med Tuomas Kiiskinen, Roman Horak och Kris Versteeg vaknar. Trion vräkte in poäng i åttondelsfinalserien mot Örebro – men har hittills kammat noll i samtliga tre matcher mot Luleå.

- Det känns verkligen inte som att det studsar vår väg här i kväll, sade Sam Hallam till C More.

En vändning trodde han emellertid på.

- Tittar vi på spelet i dag är det inte mycket jag vill ändra på. Vi kan plocka fram en mentalitet att vi är beredda att gå lite hårdare, att gå igenom vilken vägg som helst – och det kommer krävas också.

För Luleå är det desto muntrare tongångar. Tabelltvåan släppte in klart färst mål i grundserien, och har följt upp det med att vara väldigt stabilt mot Växjö. Nu är laget bara en seger från att nå första semifinalen sedan 2015–16.

- Vi försöker verkligen hela tiden jobba 60 minuter efter våra linjer, alla har lyckats anamma det på ett jättebra sätt. Det gäller bara att fortsätta med det hela vägen, sade målvakten Joel Lassinantti till C More.