Mästare i radiostyrd segling till final i Mästarnas mästare

I somras var det premiär för en ny SM-sport, Dragon Force 65 – radiostyrd segling med modellbåtar. SM-vinnaren, Christer Sörvik från Stenungsunds SS, deltog i Mästarnas mästare och gick till final där man slutade på en åttondeplats.
– Att vi skulle ta oss till final var målet, säger Sörvik.

ANNONS
|

Många kanske undrar: ”hur kan en radiostyrd båt gå vidare till final?”. Men för att förtydliga, ingen radiostyrd segling skedde under Mästarnas mästare.

Alla SM-vinnare seglade samma båttyp J/70.

– Jag började segla radiostyrt för att ha något att göra på vintern. Jag seglar givetvis annat också, bland annat drake och CB66, berättar Christer Sörvik.

Han har deltagit i Mästarnas mästare förut, då som besättning.

– Men det här är första gången jag styr och första gången som Dragon Force får vara med.

Sörviks besättning, bestående av Fredrik Åstrand, Petter Axelsson och Janne Drotz, har ingen erfarenhet av radiostyrd segling, de har däremot stor erfarenhet av andra klasser.

ANNONS

– Man kan säga att det kommer folk från två håll: kappsegling och radiostyrd segling, säger Sörvik.

"Det är samma regler"

Radiostyrd segling är annars mycket lik vanlig segling, trots att båten bara är 65 centimeter lång och väger knappt ett och ett halvt kilo. Man måste tänka taktiskt, precis på samma sätt som vanlig segling och tidigare erfarenhet av segling är nästan ett måste för att bli bra.

Man justerar båtens segel och roder med radiostyrningen och den drivs framåt enbart av vindens tryck.

– Det är samma regler, skillnaden är att du inte sitter i båten.

På SM förra året deltog 38 seglare i Dragon Force 65. Totalt har tillverkaren Joysway sålt över 22 000 båtar sedan starten 2013.

Finalen Mästarnas mästare:

CB66, Christoffer Hellekant

Starbåt, Johan Qviberg

Laser 4.7 Kille, Albert Norlén

Drake, Martin Pålsson

Matchracing ungdom, Marius Westerlind

Matchracing öppen, Johnie Berntsson

Laser Std Emil Bengtsson

DF65 Christer Sörvik

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS