Män överskattar sin löparförmåga

Med Göteborgsvarvet runt hörnet stiger förväntningarna - framförallt för män. En ny studie vid Göteborgs Universitet visar att manliga löpare i högre grad än kvinnliga överskattar sin förmåga inför långdistanslopp. – Löpare överskattar sig själva och manliga löpare är överlag mer tidsoptimistiska än kvinnliga, säger Mitesh Kataria, docent, Institutionen för nationalekonomi med statistik, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet som genomfört studien.

ANNONS
|

De tuffaste träningsveckorna är över och formen känns förhoppningvis på topp. Med bara fyra dagar kvar till Göteborgsvarvet återstår bara de sista förberedelserna inför årets löparfest.

Göteborgsvarvet, och ett tiotal andra långdistanslopp som Lidingöloppet och Stockholm Maraton, har varit del av en studie vid Göteborgs Universitet. Där undersöktes människors förväntningar på sitt lopp. Löparna fick skriva in sin förväntade sluttid, som sedan jämfördes med den tid de faktiskt fick.

Resultat är tydligt: i samtliga lopp uppger män en snabbare förväntad sluttid än faktisk sluttid.

- Fenomenet att män tenderar att överskatta sin förmåga kan gälla även utanför löparbanan, exempelvis på arbetsmarknaden. Där vore det intressant att i förlängningen undersöka om mäns tendens till att överskatta sig själva till viss del kan förklara lönegapet mellan män och kvinnor, säger Mitesh Kataria.

ANNONS

"Riskerar att favorisera männen"

Att löpare överskattar sin förmåga i så hög grad kan tyckas märkligt när de under träning ofta har god koll på sina resultat och sin nivå. Så är dock inte fallet.

– Löpare överskattar sig själva och manliga löpare är överlag mer tidsoptimistiska än kvinnliga, säger Mitesh Kataria, som menar att även om man ska vara försiktig att överföra resultaten till andra områden kan studien leda till eftertanke i till exempel rekryteringsprocesser.

- Vill vi i exempelvis en anställningssituation veta hur produktiv en person är bör vi hellre göra ett test där hen får visa sina förmågor. Låt hen ”walk the walk” istället för ”talk the talk”. För om vi endast lyssnar till vad hen säger om sig själv riskerar vi att favorisera männen.

ANNONS