Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Mäktiga sviten sprack för Göteborg

Inte en förlust på sex år. Men nu är den mäktiga sviten ett minne blott. Göteborg Rugbyförenings damer förlorade SM-finalen mot Stockholm Exiles med 17-38. … – Det känns för jävla tråkigt, säger silvermedaljören Sanda Irvefjord till GP.

När domaren blåste för halvtidsvila i SM-finalen på ett kylslaget Välens IP mellan Göteborg Rugbyförening och Stockholm Exiles var det ledning för hemmalaget med 10-5. Då såg det ut att sluta som vanligt - med Göteborgsseger och ytterligare en ny SM-titel för västkustens rugbystjärnor. 

Men den här gången skulle det bli annorlunda. 

Gästerna kom tillbaka och förbi. Hemmalaget kunde dock svara upp, och en bit in i den andra halvleken var det likaläge 17-17. Då ryckte Exiles. Efter en stark avslutning kunde bortalaget till slut ta hem segern och SM-guldet. Slutresultatet skrevs till 17-38. Det innebär att Göteborgs damer för första gången på sex år förlorade en match i 15-mannaspel. 

Sandra Irvefjord har varit med och kämpat hela säsongen - men en ledbandsskada i semifinalen gjorde att hon fick följa avslutningen från sidan. 

– Jag har spelat hela säsongen och så får man inte på plan i finalen, det sög verkligen...

Hon tycker att motståndarna vann rättvist. 

– De gjorde det bra, vi har mött dem i SM-final förut, och då har vi haft turen på vår sida. Men den här gången var det deras tur, säger hon. 

Vad avgjorde?
– De tog tillvara på våra misstag, de hittade luckor och vi täppte inte till i försvaret tillräckligt väl.

Varför tror du att er helt suveräna svit till sist nu tog slut?
– Vi har tappat ganska många spelare. Det är ingen ursäkt, men en förklaring. Vi har nog blivit av med nio till tolv spelare sedan senaste SM-guldet. Det har varit mycket skador, inte minst på nyckelspelare. 

2010 förlorade man finalen mot Enköping. Sedan dess har det blivit idel segrar och SM-guld. Fram tills nu.

– Vi har haft en fantastisk tränare, han ska ha väldigt mycket beröm för det han har gjort för oss, både i 15-manna- och sjumannaspel. Han har fått oss att spela rugby på ett helt nytt sätt, med många nya idéer. 

Men trots att laget har varit fullständigt dominant i flera år tror Irvefjord att det kommer krävas mer i framtiden för att man ska ta tillbaka sin position som bäst i Sverige.  

– Serien jämnar ut sig, lagen kommer ikapp. Men vi får hoppas att den här förlusten blir en liten spark i röven till att verkligen satsa nästa år och komma tillbaka. 

Det blev dock ett guld för Göteborgsdamerna även i år. I sjumannaspel säkrade man tidigare under säsongen sin femte raka SM-titel. Då med Irvefjord på plan. 

– Ja, det var skönt att det åtminstone blev ett...

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.