Linköpings Natasha Dowie (27) blev matchvinnare i den allsvenska premiären mot Växjö, och firade 1–0-målet med Marija Banusic, som stod för framspelningen.

Mästarlaget pressades av nykomlingen

De senaste två årens svenska mästare Linköping fick en bra start på det damallsvenska året. Men 1–0-segern mot nykomlingen Växjö var långt ifrån självklar.

|

Ett till många delar nytt Linköping – spelaromsättningen har varit stor och tränare Marcus Walfridson är ny – fick den förväntade starten på säsongen.

Men bortalaget Växjö visade att man blir en nykomling att räkna med. Linköping var några snäpp starkare, men bristande effektivitet hade kunnat fälla det regerande mästarlaget. Den här söndagen räckte det dock med ett lyckat avslut i den 29:e minuten för att bärga segern.

Vågad tunnel

Marija Banusic chippade fram bollen till nyförvärvet Natasha Dowie och den brittiska anfallaren vände bort sin back innan hon satte dit 1–0.

- Jag och Natasha har tränat på bra tillsammans och det där var resultatet av det som vi har gjort på träningarna, säger Marija Banusic till SVT.

- Men vi borde ha gjort fler mål. Vi är inte tillräckligt noggranna i våra avslut. Vi håller i bollen bra men det går för långsamt.

Under början av andra halvlek tog Linköping ett fastare grepp om spelet, och borde nog ha avgjort matchen. Men ju närmare slutsignalen kom, desto mer backade Linköping hemåt. Det höll på att straffa sig.

Kvitteringsjubel

Växjö kom upp i ett par riktigt farliga lägen i andra halvlek – Linköpings målvakt Hilda Carlén var illa ute både när hon djärvt tunnlade en Växjöanfallare i straffområdet, och när Jelena Cankovic träffade ribban i slutminuterna – och på tilläggstid kom kvitteringsjublet. Det var dock förgäves. Ritah Kiwumbis 1–1-mål dömdes bort då det föranleddes av att hon tacklade omkull Carlén.

- Men det är faktiskt väldigt surt att vi inte får med oss någon poäng. Vi spelar stundtals väldigt bra och visar ingen respekt. Vi skapar minst lika många chanser som dem, känns det som, säger Växjös Anna Anvegård till SVT.

I söndagens andra match vann fjolårsfyran Piteå mot en annan småländsk debutant i damallsvenskan, IFK Kalmar. Nykomlingen chockade det väntade topplaget med att ta ledningen i genom det amerikanska nyförvärvet Shade Pratt.

Men strax före paus kvitterade Andrea Norheim och i början av andra halvlek kunde den norska landslagsbacken June Pedersen göra segermålet på straff.