Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

VM nästa år. Lysekils Women´s Match får förtroendet att ta hand om mästerskapet. Bild: Lasse Edwartz

Lysekil Women's Match blir VM 2019

Internationella Seglarförbundet World Sailing har utsett Lysekil Women’s Match till att arrangera det officiella världsmästerskapet i matchracing för damer 2019.

– Jättekul att få kombinera nästa års tioårsjubileum med detta, säger projektledaren Anna Holmdahl White till Bohusläningen.

Årets upplaga av tävlingen pågår just och finalen seglas under lördagen.

– Det är på många sätt samma sak då vi idrottsligt redan lockar de bästa besättningarna i världen, men ett VM är alltid ett VM, med lite större organisation, högre krav samt större uppmärksamhet.

Senast Lysekil var värd för VM var 2009. Världsmästerskapet 2019 seglas 5-10 augusti.

– Konkurrensen var stenhård och att det internationella förbundet har rekommenderats att välja oss känns som ett kvitto på att det jobb alla inblandade gör har varit framgångsrikt säger hon.

– Vi är väldigt glada över att the World Sailing Council godkände vår rekommendation att utse Lysekil Women’s Match till att arrangera det officiella världsmästerskapet i matchracing 2019. Nu går vi in i en fas där vi skriver avtal mellan World Sailing och organisatörerna och tittar på detaljer för att skapa ett så bra världsmästerskap och evenemang som möjligt, likt det 2009, säger Liz Baylis, ordförande i World Sailings Match Racing Sub Committé som rekommenderat den svenska tävlingen till det internatrionella förbundet.

Svenska skepparen Anna Östling och hennes Team Anna har tävlat i Lysekil i många år. De vann 2016 och är just nu rankade etta i världen.

– Vi blev enormt glada när vi fick den här nyheten. Vi seglade vårt första VM här i Lysekil 2009 och nu får vi chansen att göra det igen vilket känns fantastiskt. Vi älskar Lysekil som arena så det blir ett roligt 10-årsjubileum. Det är få förunnat att få segla ett VM på hemmaplan. Det är det största man kan göra., säger Anna Östling i ett pressmeddelande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.