Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Östling och hennes Team Wings är tvåa på världsrankingen och bedöms ha stora chanser i VM. Här är teamet i Marstrand Match Cup i början av juli. Bild: DANIEL STILLER
Anna Östling och hennes Team Wings är tvåa på världsrankingen och bedöms ha stora chanser i VM. Här är teamet i Marstrand Match Cup i början av juli. Bild: DANIEL STILLER

Lysekil redo för VM i matchracing

I veckan avgörs VM i matchracing för damer i Lysekil. Tävlingen har en stolt tradition och är på många sätt unik i sitt slag. Det väntas komma mycket folk till årets seglarfest.
– Tävlingens dignitet saknar motstycke på damsidan, säger Fabian Bengtsson som är press- och medieansvarig på Lysekil Women's Match.

På måndagskvällen invigs Lysekil Women's Match med ett startfält bestående av världens absolut främsta seglare på damsidan. I år har turneringen dessutom VM-status. vilket höjer prestigen ytterligare.

– Vi arrangerar världscuptävlingar här för femtonde året i följd. Den traditionen skapar en hög prestige och nu när det dessutom är VM saknar tävlingens dignitet motstycke på damsidan, säger Fabian Bengtsson som är press- och medieansvarig hos arrangören Lysekil Women's Match.

Inte bara segling

Det är inte bara seglingstävlingar det bjuds på i Lysekil. Evenemanget riktar sig till människor i alla åldrar och till folk med olika mycket kunskaper och erfarenheter av segling. Bland annat kommer artister som Miss Li och Linnea Henriksson uppträda, och det arrangerar nybörjarkurser i segling för barn.

– Det kommer finnas möjligheter att lära sig segla jolle från grunden tillsammans med en instruktör, säger Fabian Bengtsson.

Förra året uppskattade arrangören att det kom ungefär 60-70 000 besökare till tävlingarna och man hoppas det kommer ännu fler i år. Det som gör seglingarna i Lysekil speciella är annars själva arenan. Båtarna åker alldeles i närheten av klipporna och publiken kommer kunna höra när besättningsmedlemmarna kommunicerar med varandra på båtarna.

– Matchracing är på många sätt en kontaktsport och det är häftigt att kunna uppleva det på så nära håll, säger Fabian Bengtsson.

Högklassigt startfält

I startfältet kommer bland annat brittiskan Lucy MacGregor finnas med. Hon har vunnit de två senaste VM i matchracing. Fransyskan Pauline Courtois vann den totala världscupen förra året och tog en av sina vinster just i tävlingen i Lysekil. Det är ett par av de internationella stjärnorna som tävlar i VM från tisdag till lördag. Men det finns även svenska hopp i Anna Östling, Marie Björling Duell och Johanna Bergqvist.

– Jag ser verkligen fram emot finaldagen och jag skulle bli mycket förvånad om vi inte har några svenska seglare där. Jag tror det blir en riktig folkfest, säger Fabian Bengtsson.

Höjdpunkter Lysekil Women's Match 2019

> MÅNDAG 5 AUGUSTI

18:00 Invigning av Lysekil Women's Match och dam-VM i matchracing. Bland annat går de tävlande i parad från Stadsparken till Havsbadet ackompanjerade av Lysekils och Uddevallas musikkårer.

Kl. 19.00 Måndagsklubben med Haaks på scenen, Havsbadsparken

DAGLIGA TIDER TISDAG–LÖRDAG

Kl. 11.00–18.00 Evenemangsområdet öppet med barnaktiviteter, prova-på-seglingar vid jollebryggan, blandade aktiviteter på Havets Hus, utställningar och shopping.

Kl. 11.00-17.00 Prova-på-segling och andra aktiviteter, Kallbadhuset.

Kl. 17.30 (ca) Intervjuer med seglarna

> TISDAG 6 AUGUSTI

Kl. 09.30–17.00 Round Robin-seglingar.

> ONSDAG 7 AUGUSTI

Kl. 09.30–17.00 Round Robin-seglingar

Kl. 16.00 ProAm Race

Kl. 19.00–20.00 Konsert med Miss Li, Havsbadsparken.

> TORSDAG 8 AUGUSTI

Kl. 09.30–17.00 Round Robin-seglingar. Start kvartsfinaler.

Kl. 19.00–20.00 Konsert med Linnea Henriksson, Havsbadsparken.

> FREDAG 9 AUGUSTI

Kl. 09.30–17.00 Forts. kvartsfinaler och därefter semifinaler.

Kl. 15.00–16.00 Sjung & dansa med Bamse & Lova, Havsbadsparken.

> LÖRDAG 10 AUGUSTI

Kl. 09.30–16.00 Forts. semifinaler och finaler

Kl. 16.30 (ca) Prisutdelning i Havsbadsparken

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.