Lysekil är en kamparena

Hemmafavoriten Anna Östling, 32, seglar för något större än vinst i Lysekil – kampen om att få segla på heltid.

ANNONS
|

Lysekil Women's Match är den andra deltävlingen på VM-touren. Svenskbåten Team Anna kommer med en seger i ryggen från Helsingfors.

– Lysekil av världens största tävlingar och vi har inte vunnit den någon gång. Jag tror på oss det här året. Det känns som om vi är lugna, harmoniska och hungriga något sätt, säger världstvåanAnna Östling.

"Monsterbåten"

Efter småprat om säsongen och målet med VM i höst glider Anna Östling ganska omgående in på betydelsen av vinster. Och framförallt vad en vinst i Lysekil kan innebära för att ro i land sponsoravtal för att segla M32-katamaraner. Under året har det varit flera inhopp i vad teamet internt kallar för "monsterbåten".

ANNONS

Prispengarna till vinnaren är en kvarts miljon kronor (att jämföra med herrseglingen i Marstrand som gav en miljon dollar till vinnaren). I Helsingfors fanns inga prispengar.

I Anna Östlings besättning har medseglarna heltidsjobb vid sidan av. Anna Östling seglade OS i London när den fanns på programmet, men nu går det inte att räkna med det stödet.

– Det finns inga tjejer som seglar heltid om man inte är OS-klass.

– För mig som rorsman och projektledare är det svårt att ha ett annat heltidsjobb. Det är klart att det hämmar vår utveckling och gör att vårt mål att ta plats bland herrarna är långt fram, eftersom de flesta seglar professionellt, säger hon.

Vill efterlämna ett arv

Hon vill satsa hårt, dels för att kunna leva ut sin dröm till fullo. Men ocksåför att kunna efterlämna ett arv till en yngre generation tjejer.

- Världen har krympt lite och vi har lärtkänna de andra tjejerna i världen som också vill satsa. Det är inget stöd från varkenförbund, klubb, SOK eller någonting. Man står på egna ben, egen maskin. Det är i och för sigväldigtkul, säger Anna Östling.

I Lysekil deltar sex av de sju högst rankade skepparna i världen. WIM Series-vinnaren Stephanie Roble från USA och danska världsmästarinnan Lotte Meldgaard är andra segerfavoriter. Tävlingen börjar på måndagen och avslutas på lördag.

ANNONS

Team Anna i Lysekil

Skeppare: Anna Östling

Taktiker: Malin Källström

Trim: Linnea Wennergren

Trim: Marie Berg

Mast: Annie Wennergren

Fördäck: Annika Carlunger

ANNONS