Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Lustig med flera skriker ut sin glädje efter 0–0 mot Italien. Nu väntar VM till sommaren.

Lycklig Andersson hyllade allt och alla

En lugn natt med de övriga ledarna. Det såg förbundskaptenen Janne Andersson fram emot efter vad han kallade "en heroisk kamp".

Nästan en timma efter de enorma glädjescenerna på San Siro kom årets okrönte ledare i svensk idrott till presskonferensen.

Lycklig, tagen, lättad. En cocktail av känslor han hade satte svårt att sätta ord på. På den klassiska, men ofta högst motiverade, sportfrågan svarar han:

- Det är roligt. Jag har haft glädjen att vinna något innan, men jag har också hört många idrottsmän säga i olika sammanhang att man inte riktigt tagit in det. Då har jag tyckt "äh", men det är väl där någonstans jag är.

Gläds med veteranerna

- Det var så roligt att se alla andra, främst spelare som "Granen" (Andreas Granqvist), Sebastian (Larsson), (Mikael) Lustig, Marcus Berg och Ola Toivonen. De fem som har varit med ett tag, som det kanske var sista chansen för att nå ett VM. Att se deras glädje... det var häftigt, alltså.

Andersson är arkitekten bakom landslagets enorma framgång på kort tid. Han är också chefen, den med sista ordet i alla viktiga frågor. Men han är också mån om att påpeka att det inte är en ensamshow att leda landslaget. Han hyllar samtliga ledare i allmänhet och sin närmaste medarbetare Peter Wettergren i synnerhet.

- Vi är ett team som jobbar kring landslaget och vi är ett team på planen. Vi har jobbat hårt tillsammans. Peter och jag har fått peka ut riktningen. Han är väl värd det lika mycket som jag att vi har gått till VM, men även resten av teamet.

"Oerhört starkt kollektiv"

- Det är styrkan. Jag har sagt det från första stund, att ska vi rå på de allra bästa så måste vi göra på det sättet. Vi hamnade lite djupt i dag, men organisationen satt där och i en heroisk kamp lyckades vi klara av det.

- Det går inte att göra det på något annat sätt just nu, men jag hoppas att vi kan utveckla det. Vi är ett oerhört starkt kollektiv. De här killarna personifierar vad ett lag innebär. Det är många hjältar som jobbat bra hela kvalet. Från den första samlingen har spelarna lojalt ställt upp på hur jag och min käre kollega Petter Wettergren velat ha det.

Bland alla hjältar på San Siro kunde Janne Andersson inte undgå att hylla lagkaptenen Andreas Granqvist, matchens gigant.

- Overklig insats. Även Victor Nilsson-Lindelöf. Ett tag in i andra halvlek kändes det faktiskt som att de kunde slå hur många inlägg de ville. Det var fantastiskt spelat av båda mittbackarna. "Granen" är ju en härförare på alla sätt. Han personifierar på något sätt det här laget.

Vill utvecklas

På kort tid har Janne Andersson tagit SM-guld med IFK Norrköping och fört landslaget till VM. Är det någon speciell insikt du nått som tränare?

- Som ligger bakom det här? Jag var förr en klassisk 4–4–2-tränare som kanske inte var så sorterad i mitt sätt att spela fotboll, men man lär sig olika saker på vägen och jag hoppas att jag ska fortsätta utvecklas som tränare.

- Jag har nog alltid varit prestigelös, men med åren har jag blivit totalt prestigelös. Kollektivet går hela tiden före allt annat.

Andersson pekar ut 1–2-förlusten mot Frankrike på Stade de France som ett stort, avgörande kliv för hans lag.

- Då visade vi att vi inte bara kan försvara oss utan även att vi hade ett spel, ett mod. Den matchen tror jag gjorde att spelartruppen växte enormt och jag och Peter fick klart för oss att vi kunde mäta oss med de bästa. Det väckte ett hopp hos alla.

- Den matchen var jätteviktig.

Lider med Johansson

Mitt i all glädjen lider han med skadade Jakob Johansson.

- Skador på fotbollsspelare är det tråkigaste som finns och Jakob har en befarad allvarlig knäskada. Han och Dale Reese är på sjukhus för undersökning. Killarna skickade en hälsning till honom direkt från omklädningsrummet.

- Det visar vilken styrka det finns i det här gänget att bland det första de tänkte på efter att ha jublat var att skicka en hälsning till Jakob.