Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart väntar EM-kval mot Malta och Spanien för landslagskompisarna Mikael Lustig och Emil Forsberg, men innan dess kan de bli cupmästare med sina klubbar, Celtic och Leipzig. Arkivbild.

Lustig och Forsberg i pokaljakt

De är landslagskompisar och båda har ett förflutet i Gif Sundsvall. Mikael Lustig och Emil Forsberg har också en annan och högst aktuell gemensam nämnare. På lördagen kan de bli cupmästare med sina klubbar.

Klubblagssäsongerna går mot sitt slut ute i Europa – men innan det är dags för semester eller landslagsuppdrag ska ett flertal cupfinaler avgöras. De absoluta höjdpunkterna i den kategorin står först på nästa veckas fotbollsmeny: de helengelska finalerna Arsenal–Chelsea i Europa League och Liverpool–Tottenham i Champions League.

I de nationella cuperna bjuder lördagen på sju finaler – och två svenskar är inblandade i pokaljakter.

Kan vinna trippel

För Mikael Lustig, som har ett utgående kontrakt och uppges vara aktuell för Malmö FF som ersättare för Andreas Vindheim, har det varit ett stående inslag att vinna titlar med Celtic så här dags på året. Sedan han kom till klubben 2012 har landslagets högerback vunnit ligan sju gånger.

Med andra ord varje säsong.

Cuptitlarna är något färre. Seger mot Hearts på Hampden Park och Lustig vinner för fjärde gången och dessutom en trippel i år eftersom Celtic även vann ligacupen.

Däremot är det osäkert om han spelar. Lustig har haft skadeproblem och spelade inte i ligaavslutningen.

Forsberg utan titel

För Forsberg, vars Leipzig ställs mot Bayern München på Olympiastadion i Berlin, skulle en titel betyda så mycket mer. Mittfältaren vann visserligen allsvenskan två gånger med Malmö FF men saknar en pokal under de fem säsongerna med Leipzig.

Svårast tänkbara motstånd väntar i färska ligavinnaren Bayern München, men Forsberg hoppas att Leipzig kan upprepa Eintracht Frankfurts bedrift från förra året. Då vann ett nederlagstippat Frankfurt finalen mot just Bayern.

Till den tyska tidningen Bild säger Forsberg:

- Förra årets match visade att allting är möjligt. Vi har en god chans att vinna. För att göra det måste vi göra få misstag och stå för en perfekt prestation. Vi spelade mot varandra för två veckor sedan (0–0), den här gången behöver vi vara lite modigare. Och när vi har bollen behöver vi vara beslutsammare och ha mer skärpa och precision.

Finalen är också Ralf Ragnicks sista tävlingsmatch som tränare i Leipzig. Forsberg unnar Ragnick en titel innan denne lämnar över till Julian Nagelsmann.

- Jag vill göra två mål och ge honom cuptiteln. Det vore fantastiskt. Men det skulle jag också vilja göra för alla runt laget, klubben, staden, våra supportrar och i stort sett hela östra Tyskland. Jag har en väldigt speciell relation med Ralf. Jag har alltid kunnat prata med honom, han är som en pappa för mig. Han värvade hit mig och han såg mina färdigheter och trodde på mig, säger Forsberg till Bild.