Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frölundas kapten Joel Lundqvist tog ett matchstraff vid helt fel tidpunkt.  Bild: Simon Eliasson, GP
Frölundas kapten Joel Lundqvist tog ett matchstraff vid helt fel tidpunkt. Bild: Simon Eliasson, GP

Johan Rylander: Lundqvists klumpiga tackling kom i säsongens allra sämsta läge

Klumpig, definitivt. Otajmad, absolut. Lägg till det en aning vårdslös – och Frölunda HC kommer att stå utan kapten Joel Lundqvist ett bra tag framöver.
Det finns inga ursäkter för den tacklingen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I en tid när Frölunda spelar med ett sargat självförtroende och är på väg att missa direktplats till kvartsfinalen så saknar laget ett flertal spelare.

Johan Sundström är avstängd både i Coop Norrbotten Arena mot Luleå den här kvällen och även mot Djurgården i Scandinavium på lördag. Lucas Raymond opereras därtill för lösa benbitar och skräp i armbågen och Viktor Ekbom är i sin tur borta för operation av bruten näsa efter en olycklig träningskrock.

I det läget, när laget dessutom förlorat sju av de nio senaste matcherna, behövs inte fler tappade spelare.

Och det behövs definitivt inte en avstängning av lagkapten Joel Lundqvist.

Men det är tyvärr precis vad som kommer att meddelas av Disciplinnämnden runt lunch på fredagen.

Visst kan du säga att Carl Mattsson i Luleå Hockey måste hålla upp blicken, men han har precis passat i väg pucken mot mål när Joel Lundqvist dundrar fram som en Finlandsfärja utan möjlighet att gira.

Lundqvist kommer rakt mot Mattssons bröst, men träffar huvudet.

Matchstraffet är enkelt för domarna att ta – och Joel Lundqvist ser i det läget bara klumpig ut. Han måste bromsa, eller avbryta, i det fallet — och inte sätta sitt lag i skiten.

För det, det är precis vad han gör.

Luleå gör två mål under det fem minuter långa numerära överläget efter kapten Lundqvists matchstraff – och allt ser nattsvart ut.

Men vet ni vad som händer efter Lundqvists klumpiga matchstraff?

Frölunda lyfter sig totalt – och börja spela en för alla, alla för en.

Det är plötsligt ett spel som vi inte sett på länge, ett spel som påminner om matchserien mot Djurgården i finalen 2019. Ni vet, när det fanns fyra hotande enheter och Frölunda följde det spelsystem som Roger Rönnberg klurat fram – och som är så enormt viktigt för framgång.

Nicklas Lasu hotar, Mats Rosseli Olsen gör detsamma, till och med tidigare så bleke Christoffer Ehn kliver fram. Max Friberg ... ja, han fortsätter bara på samma sätt som han spelat hela säsongen och ligger bakom den reducering som Robin Alvarez petar in.

Men så kommer ytterligare en dum utvisning – och då får Linus Klasen återigen styra och spela fram till Luleås tredje mål för kvällen.

Sedan får vi se något som kan klassas som den här säsongens Champions Hockey League-final. Ni vet, när Frölunda vinner – och lyckas få ordning på allt igen.

För otroligt nog lyckas laget vända matchen och vinna – bland annat efter ett mål av Theodor Niederbach som är tillbaka efter lån till Modo.

Just den hemplockningen kan visa sig extra viktig, då det med största sannolikhet väntar ett antal matcher utan Joel Lundqvist.