Lundqvist jagar Roy i Vezina-racet

New York Rangers Henrik Lundqvist är en av NHL:s bästa målvakter de senaste årtiondena. Men hur bra är han jämfört med Patrick Roy och andra legendar i världens bästa hockeyliga?

ANNONS
|

NHL har tagit fram statistik hur Lundqvist ligger till i fajten om att vara den bästa målvakten i modern tid. Sedan säsongen 1981-1982 delas Vezina Trophy ut till ligans bästa målvakt, och Lundqvist har vunnit priset en gång, 2011-2012. 33-åringen har varit finalist fem gånger och placerat sig bland de sex bästa tio gånger – en imponerande jämnhet. Bara Patrick Roy och Martin Brodeur har varit med i racet fler gånger, men de har gjort betydligt fler säsonger.

Ingen aktiv målvakt är nära att matcha Rangerskeepern. Veteranen Roberto Luongo har fyra stycken topp sex-placeringar, Montreals Carey Price och Nashvilles finländare Pekka Rinne har tre.

ANNONS

Lundqvist ligger just nu fyra i den totala Vezina-ställningen. Svensken har samlat ihop 254 poäng. Listan toppas av Brodeur på 451, tvåa är Dominik Hasek med 400 och Roy, 384.

Vezina Trophy röstas fram av ligans general managers, och de delar ut fem poäng till sin vinnarkandidat, tre till tvåan och en till trean. Om Lundqvist får 25 poäng per säsong kommer han att nå Roy säsongen 2019-2020 och passera Hasek året efter. För att komma i kapp Brodeur får svensken spela vidare – med bibehållen kvalitet – tills han fyller 42.

ANNONS