Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Henrik Lundqvist gratulerar Igor Sjestiorkin efter segern mot Toronto i början av februari. Bild: Frank Franklin II/AP/TT
Henrik Lundqvist gratulerar Igor Sjestiorkin efter segern mot Toronto i början av februari. Bild: Frank Franklin II/AP/TT

Lundqvist inte längre förstavalet i Rangers

I 15 år har Henrik Lundqvist varit närmast ohotad mellan stolparna i New York Rangers.
Men eran ser ut att gå mot sitt slut för den svenske stjärnmålvakten, som i år fått se Igor Sjestiorkin ta över rollen.
– Som läget är nu och så som han har spelat är han nummer ett, absolut, säger tränaren David Quinn om den ryske burväktaren.

Vem ska vakta målet för New York Rangers? Frågan har varit aktuell hela säsongen när Henrik Lundqvist och Alexandar Georgiev roterat och ställdes på sin spets när Igor Sjestiorkin kallades upp från farmarlaget Hartford i januari. Men tränaren David Quinn har svävat på svaret om vem som egentligen är etta, och om svenskens tid som nummer ett är över.

Fram till nattens match mot Minnesota.

På en presskonferens fick han frågan om Sjestiorkin plats i laget, och slutade hymla.

– Som läget är nu och så som han har spelat är han nummer ett, absolut, sade Quinn enligt New York Post.

– Man vill ge alla en chans och se hur det går. Jag tycker att alla tre har fått tillräckligt med chanser att visa upp sig. Jag tycker helt enkelt att Igor gjort störst intryck.

"Förtroende för alla tre"

Lundqvist har varit etta i Rangers sedan säsongen 2005–06 och har hittills under säsongen stått i mål 30 matcher. Med totalt 885 NHL-matcher har svensken bara åtta målvakter framför sig på listan över de spelare som gjort flest matcher i ligan, och han är bara en match bakom åttan Tony Esposito. Men sedan Sjestiorkins intåg har han bara startat två matcher.

För Quinn och de andra i lagledningen återstår frågan om vem som ska vara nummer två, och vem som eventuellt måste lämna laget. Klubbikonen Lundqvist, 38 år i mars, har ett år kvar på kontraktet och kan enligt det inte trejdas. Men 24-årige Georgiev, som köptes in för att ersätta svensken, är fortfarande ett framtidsnamn och har emellanåt visat klass under säsongen.

– Vi har förtroende för alla tre av våra målvakter, sade Quinn kort inför Minnesotamatchen.

Nytt mål av Zibanejad

I den matchen var det Georgiev som vaktade buren, med Lundqvist i båset. Sjestiorkin fick en smäll på fotleden mot Winnipeg i tisdags och tvingades vila.

Ryssen Georgiev släppte in tre puckar, men lämnade aldrig över ansvaret till Lundqvist i matchen, som Rangers vann med 4–3 efter straffar. Mika Zibanejad hade då räddat laget med sin kvittering minuten före slutsignalen. Det var svenskens 24:e mål för säsongen, och han är därmed tvåa i lagets interna skytteliga.

Zibanejad och lagets målkung Artemi Panarin var sedan de två som nätade för Rangers i straffläggningen.

RÄTTAT: I en tidigare version uppgavs att Georgiev är bulgar. Han är visserligen född i Bulgarien och har behållit sitt medborgarskap, men är uppvuxen i Ryssland, rysk medborgare och spelar landslagshockey för Ryssland.

Martin Yngve/TT