Carolinas finländske forward Sebastian Aho jublar framför Henrik Lundqvist efter Andrej Svetjnikovs 1–0-mål. Bild: Frank Gunn/AP/TT

Ny förlust för Lundqvist – Rangers på väg ut

Två matcher har gett två förluster. Målvaktsstjärnan Henrik Lundqvist och hans New York Rangers är på väg ut ur slutspelsbubblan i Toronto. Carolina vann med 4–1 och leder med 2–0 i bäst av fem matcher.

Lundqvist, 38, fick chansen för andra matchen i rad då ryske Igor Sjestjorkin, som tagit över som förstemålvakt, fortfarande saknas. Om det är en skada eller sjukdom som håller ryssen borta är oklart.

Lundqvist gjorde en bra insats i första matchen, trots 2–3-förlusten. Precis som i lördags fick dock den svenske veteranen på nytt en olycklig start. Då släppte han in första skottet och nu resulterade det andra avslutet på mål.

Andrej Svetjnikovs skott efter 4.32 gick under armen – ett skott som Lundqvist borde ha tagit.

Tvär uppförsbacke

En mardrömsstart för Rangers som mer eller mindre var piskat att vinna för att undvika en tvär uppförsbacke i kvalomgången som avgörs i bäst av fem matcher. I grundserien vann Rangers alla fyra möten mot Carolina – i kvalomgången är det Hurricanes som dominerat.

Visserligen lyckades Rangers kvittera genom Artemij Panarin, forwardsstjärnan som var osynlig i första matchen, i spel fem mot tre.

Men i början av andra perioden tog Carolina segergreppet.

Svetjnikov sköt 2–1 över axeln på Lundqvist efter 1.11 och bara dryga minuten senare var den svenske målvakten chanslös när han blev lämnad ensam mot två motståndare och Jordan Martinook kunde göra 3–1.

Sista matchen för Rangers?

Svetjnikov fullbordade sitt hattrick i tredje perioden i en snabb kontring där Carolina kom två mot en och Sebastian Aho spelade fram.

På den andra sidan briljerade Carolinas målvakt Petr Mrazek och vann målvaktsmatchen klart. Bland annat glänste han på ett friläge mot Mika Zibanejad och räddade med plockhandsken. Carolina vann skotten med 34–24.

Den tredje matchen spelas redan natten mot onsdagen. Vinner Carolina kan det bli det sista Lundqvist gör i Rangers. Han har visserligen ett år kvar på kontraktet, men den gångna vintern – där Lundqvist under en period varit tredjevalet – har startat spekulationer om att han kanske blir utköpt.

Winnipeg kvitterade

Någon timme senare på måndagen kvitterade Winnipeg till 1–1 mot Calgary i de lagens slutspelskval. Danske Nikolaj Ehlers satte avgörande 3–2 mitt i slutperioden, när han på tennis, med ryggen mot mål, fick in pucken bakom Cam Talbot i Calgarykassen.

Dessförinnan hade Calgarys Elias Lidholm gjort sitt första mål i slutspelsbubblan i Edmonton när han reducerade Winnipegs tidiga ledning till 2–1.

Den tredje matchen i serien spelas natten till onsdag, svensk tid.