Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/16

Lundqvist: "Det driver mig mest av allt"

Henrik Lundqvist laddar om för sin trettonde NHL-säsong och saknar fortfarande en Stanley cup-titel. Men känslan att åka ut ur ett slutspel har inte förändrats över åren. – Nej, jag tycker att det känns likadant nu som då jag åkte ur slutspelet med Frölunda. Tills det är över tror du att du ska klara det, säger målvakten.

Sedan debutåret 2005 har Henrik Lundqvist fortfarande inte fått lyfta Stanley cup-bucklan med New York Rangers. I fjol tog sig laget förbi Montreal Canadiens i den första rundan men skickades ut av de blivande finalisterna Ottawa Senators i den andra rundan. Finalförlusten (1-4) mot Los Angeles Kings säsongen 2013/14 är det närmsta Lundqvist har kommit en Stanley cup-vinst.

I en intervju med Hockeysverige beskriver 35-åringen ett uttåg ur ett slutspel som ångestladdat.
– Det känns ju väldigt tomt och det blir en konstig känsla. Det är så extremt intensivt, det mest intensiva på hela säsongen, och sedan är det bara slut. När man vaknar upp dagen efter är det nästan så man sätter sig i bilen för att åka till rinken, men man kommer på sig själv att det är över, säger den förre Frölunda-målvakten.

Men han känner inte någon stress över att vinna Stanley cup.
– Jag tar det år för år och det är ingen stress. Att vinna Stanley Cup är ett stort mål såklart och det som driver mig mest av allt. Jag vill bli bättre och jag vill vinna. Tanken på det gör att jag vill satsa mer och mer hela tiden.

Lundqvist poängterar vikten av att njuta av tillvaron under hela säsongen och förtränga tankarna om Stanley cup-bucklan.
– Sedan gäller det att inte glömma bort resan dit heller. Jag menar att går man in i varje ny säsong och tänker på att vinna Stanley Cup, att det är fokuset hela tiden, då tappar man lite av njutningen på vägen, dom här små sakerna på vägen som man måste uppskatta och tycka är kul. Det är något jag tycker att jag har blivit rätt bra på under åren, att lära mig uppskatta alla saker med att spela där borta och inte bara slutspelet eller matcherna som betyder otroligt mycket. Det finns även saker i ”lunken” som jag idag njuter av och uppskattar.

Nu har målvakten semester och börjar så sakta förbereda sig för den kommande säsongen. I september är det dags för försäsongscamp med New York Rangers.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.