Luleå besegrade Brynäs i finalen.
Luleå besegrade Brynäs i finalen. Bild: Pär Bäckström/TT

Luleå tog femte raka SM-guldet: "Jävla makalöst"

Luleå är svenska mästare i SDHL – igen.
I den tredje finalmatchen mot Brynäs blev det seger med 3–0.
– Det är helt jävla makalöst. Jag är glad och stolt, säger Johanna Fällman i SVT.

ANNONS
|

Luleå har dominerat svensk damhockey med fyra raka SM-guld och fem sedan 2016 inför årets säsong.

Nu kan norrbottningarna räkna in ännu ett SM-guld.

I finalserien mot antagonisten Brynäs var man fullkomligt överlägsen. 6–1 i första matchen, 5–3 i andra och 3–0 i tredje.

Brynäs missade chanserna

3–0 i matchserien och aldrig något snack om saken.

– Det är helt jävla makalöst. Jag är glad och stolt, säger Johanna Fällman.

I måndagens finalmatch tog Luleå ledningen tidigt. Redan efter två minuter satte slutspelets bästa målskytt, Petra Nieminen, 1–0.

I mittenakten spelade Brynäs upp sig rejält och gjorde många saker rätt. Men för att vinna matcher måste man göra mål och ta vara på chanserna, speciellt om man spelar mot ett så pass skickligt lag som Luleå.

ANNONS

Grahn: "Helt underbart"

Efter 40 spelade minuter var det fortsatt Luleåledning, 1–0.

Brynäs forcerade för ett kvitteringsmål i den tredje perioden och man visade desperation. Men Luleå, med kompakt försvar och en storspelande Sara Grahn i målet, höll undan och kunde kontra in båda 2–0 och 3–0 innan allt var över.

– Det är helt underbart. Vi spelar inte världens bästa match i dag, men det är det här man vill uppnå. Alla vi var skärrade i går. Vi gjorde det för Jenni (Hiirikoski). Nu blir det firande, säger Grahn till SVT och syftar på den läskiga skadan som den finländska lagkamraten råkade för i söndagens andra finalmatch.

Firande väntar

Luleå kunde lyfta bucklan till tonerna av Coldplays "Paradise", och det är inte första gången laget besegrar just Brynäs i SDHL-finalen. 2021 års finalserie mot Gävleklubben vann man i tre raka matcher, men förra säsongen gick det till en femte och avgörande match i Gävle där Luleå drog längsta strået.

Nu väntar ett mästerligt firande.

– Det är helt underbart. Något man krigar för ett helt år. Jag har drömt om det här. Det känns jäkligt bra, för det här guldet betyder jättemycket. Jag är otroligt tacksam för vad Luleå har gjort för mig, säger Lisa Johansson som i veckan togs ut i Damkronornas VM-trupp.

ANNONS
ANNONS