Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Harju firar sitt kvitteringsmål mot Skellefteå. Luleå vann till slut med 3–1.

Luleå vann känslostarkt derby

Känslorna kokade och poängkungen Joakim Lindström fick matchstraff. När Luleå slog rivalen Skellefteå med 3–1 på bortais fick publiken se ett nyårsfyrverkeri ett dygn i förväg.

Först en stenhård tackling på Bud Holloway som försatte Skellefteåspelaren ur spelbart skick, fick hela hemmalaget ur balans och den fulltaliga publiken att gå i taket. Sedan ett mål som gav Luleå en ledning de aldrig släppte.

Det här var matchen där nästan allt hände. Som att superstjärnan Joakim Lindström visades av isen för gott och att Luleås 17-åring Nils Lundkvist avgjorde matchen med sitt första SHL-mål.

"För bra för att vara sant"

Talangen kommer från Piteå, mitt emellan de båda städerna.

- Sjukt skönt, nästan för bra för att vara sant. Halva släkten kommer från Skellefteå också så det var extra skönt att göra mål, sade premiärskytten.

Skellefteå började bäst och som vanligt var det superkedjan som anförde.

Efter 6.23 tog hemmalaget ledningen när isens gigant Pär Lindholm assisterad av kedjekompisarna Joakim Lindström och Oscar Möller kunde vinkla in pucken från nära håll.

Hemmalaget såg i det läget svårstoppat ut – de hade inför matchen mot Luleå vunnit elva gånger av lika många möjliga när de gjort första målet i årets serie.

Men den sviten tog slut nu.

Förändrad matchbild

Emil Larssons tackling på Bud Holloway förändrade matchbilden. I stället för sin blixtrande ishockey från inledningen gick Skellefteå i fällan och började ruffa och gruffa.

- Tacklingar är något som håller på att försvinna i dagens hockey, det är synd. Det är ett enormt ansvar på den som har pucken, då är du tacklingsbar och måste vara redo, sade Emil Larsson, vars tackling tog illa på Bud Holloway men inte ledde till någon utvisning.

- Vi spelar tufft och rejält och håller oss kalla. Skellefteå klarar inte riktigt av det, sade Luleåspelaren.

I bytet efteråt hämnades Joakim Lindström. Med en våldsam satsning tacklade han Ryan Johnston och fick matchstraff. Innan dess hade alltså Skellefteås superstjärna gjort poäng för åttonde matchen i rad, men försatte med sin överilade reaktion sitt lag i stora svårigheter.

- Luleå lyckades få oss dit de ville. Vi började protestera mot domslut, får kriga hårt i boxplay och har inte energi kvar för att orka skapa något på slutet, sade Skellefteås tränare Bert Robertsson, som var starkt kritisk till domarnas insats.

- Lite synd att vi ska behöva prata domslut, det är ovärdigt efter en sådan här match. Tyvärr gick jag själv i den fällan, sade Robertsson.

”Prison rules”

När Skellefteåbacken Jonathan Pudas blev utvisad för protest fick hemmalaget spela tre mot fem och Luleå kunde kvittera till 1–1.

- Om någon ska ha den utvisningen är det jag som hade värmt upp domarna, sade Robertsson.

Han tycker också att Emil Larssons tackling på Bud Holloway var ojuste och borde ha lett till utvisning.

- Släpper man upp nivån som domarna gör då måste man också vara konsekvent. Domarna och lagen har ett gemensamt ansvar för att styra händelserna ute på isen. Nu var ”prison rules” som gällde där ute.