Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emma Nordin, höger. Arkivbild.

Luleå tog guldgrepp på en höft

Emma Nordin styrde Luleå ett steg närmare SM-guldet i SDHL. Landslagsforwarden gjorde enda målet, med bara 1.08 kvar, i den första SM-finalen borta mot Linköping.

Officiellt fick finländska backen Ronja Savolainen målet, men tv-repriserna visade att pucken tog på Emma Nordin och därmed ställde Linköpings schweiziska målvaktsstjärna Florence Schelling.

- Det kändes så, men huvudsaken var att den gick in, sade Nordin.

Därmed tog Luleå guldgreppet... på en höft.

På långfredag kan laget avgöra på hemmaplan.

- Det är otroligt viktigt att få en vinst, de (Linköping) tänkte nog att det här var deras chans. De vet att det kommer att bli mycket folk och otroligt tufft att hämta något hos oss. Det är alltid bra tryck och stämning hos oss.

- Sedan får man vara ödmjuk och inte ta ut något i förskott. Vi måste vinna en match till för att säkra guldet, sade OS-forwarden.

Väntade på förlängning

Det blev en tät och tajt match där målvakterna, Linköpings Florence Schelling (som tog 30 av 31 skott) och Luleås Maria Omberg (40 räddningar), stod i fokus.

Enda målet kom när drygt 1 200 åskådare i Stångebrohallen i Linköping började ställa in sig på förlängning. Men med bara 1.08 kvar att spela blev det tekning i Linköpings zon sedan hemmabacken Courtney Birchard skickat pucken till icing.

Den blev ödesdiger.

- Vi får ett backskott och jag tänker bara att jag ska vara framför mål. Det är det som behövs för att överlista deras målvakt, sade Nordin vars touch ställde Schelling.

"Fantastiska spelare"

Linköping hade så långt stängt ned Luleås superkedja med Nordin, Jennifer Wakefield och Michelle Karvinen. Med två poäng från trion på segermålet är de nu uppe i 33 poäng i slutspelet – på fem matcher.

- Det är två fantastiska spelare i världselit. Det är med stolthet och glädje som man får lira med dem. Vi hittar varandra och kompletterar varandra bra, sade Nordin.

För Linköping var det en tuff förlust. Nu måste laget vinna två matcher i Luleå för att ta sitt första SM-guld sedan 2015.

När lagen möttes i finalserien för två år sedan blev uppgiften övermäktig Linköping – då vann laget ändå den första finalen på hemmaplan.

Linköpings tränare Madeleine Östling vägrar dock ge upp:

- Det är klart att det är jättesurt att förlora en finalmatch, men jag har ändå en god känsla. Det var en tajt och jämn match och det hade kunnat sluta med vinst för oss. Det är ett styrningsmål som avgör, det är lite turligt. Det ska bli kul att få spela två matcher i Luleå.