Luleå nära att bryta Södertäljes basketsvit

BC Luleå är 40 minuters effektiv basket från att bryta Södertäljes fyra år långa SM-guldsvit. I och med segern hemma i Luleå Energi Arena, 84–67, leder grundseriesegraren finalen med 3–0 i bäst av sju matcher.

|

I de två första finalerna halkade Luleå efter Södertälje från början men lyckades vända till seger, i Täljehallen senast efter förlängning.

I match tre var det aldrig något snack. I den första perioden, 30–20, hittade Södertälje inget sätt att stoppa hemmalaget och i den andra, 19–11, hade gästerna svårt att få bollen i korgen.

- Vi hade fart, vi flyttade bollen och satte de öppna skotten. Vi hade ett sjukt flyt och satte nästan allt i början, sade Luleås 20-årige forwardstalang Denzel Andersson till Radiosporten.

Med en 18-poängsledning i ryggen blev den andra halvleken en transportsträcka mot guldläget, även om det svajade till lite i början av den tredje perioden.

- Vi slappnade av lite, men vi fortsatte att spela vårt spel och drog ifrån igen, sade Andersson som tackade för stödet från de fullsatta läktarna, 2700 åskådare.

Om Luleå vinner finalen är den stolta basketstaden – damlaget tog nyligen sitt fjärde raka guld – tillbaka på herrtronen efter en tioårig ökenvandring. Mellan 1997 och 2007 vann Plannja, som laget då hette, sju SM-guld.

Den fjärde finalen spelas i Södertälje på måndag.