Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Lugnare för domarna – trots mordhot

Senast i måndags blev en domare mordhotad i Göteborg. Men trots det står sig Göteborg stadigt statistiskt när hotet och våldet mot domare eskalerar på andra håll i landet.

Tidigare i veckan kunde GP rapportera om att domarnas situation i Halland blir allt mer ohållbar. I juni inträffade tre allvarliga incidenter under knappt två veckor med tre lag inblandade. Vid den senaste blev en domare hårt slagen i bröstet och fick uppsöka sjukhus. En anmälan har gjorts och händelsen utreds just nu av Hallands fotbollsförbund.

Under en intervju med ordförande Ferenc Damasti i Kungsbacka fotbollsklubb säger han att läget verkar vara lugnare i Göteborg. Något som på sätt och vis stämmer. 

– Antalet händelser kring hot och våld mot domare vid matcher i Göteborg har varken ökat eller minskat den senaste säsongen, säger Anders Manheden, utbildningsansvarig på Göteborgs fotbollsförbund. 

Domare mordhotad

Men under den senaste säsongen har det inte inträffat händelser på en så pass illavarslande nivå som de tre i Halland.

– Det har inte varit lika illa om man ser till hela säsongen. Min känsla är att åtminstone de allvarligare händelserna har minskat. Men det är klart, det händer saker här också ibland, även om det blir mer sällan. I måndags blev en rutinerad domare mordhotad.

Trots det förbättrade läget står förbundet ändå snabbt beredda inför att vidta åtgärder.

– Vi uppmanar alltid domarna att anmäla och inom den föreningen detta inträffade har vi satt in extra funktionärer vid matcherna och föreningen har blivit mer påpassad.Accepterar inte en förening våra åtgärder så riskerar de att bli uteslutna ur förbundet, förklarar han.

Viktigt att kämpa mot våldet

Anders Manheden tycker dock att det är viktigt att fortsätta arbeta mot hotet och våldet.

– Det behövs en mängd åtgärder, det skulle kunna bli en lång lista. Jag tycker inte att de "hanterbara" händelserna som tjat och stök ska accepteras heller.

Varje år utbildas 100 domare i Göteborg och vid kursstart finns inte en enda ledig plats. 

– Det är väldigt lång kö, vi kan inte ta in alla som vill varje termin. Göteborg, Stockholm och Malmö är de städer som inte lider av domarbrist. 

Allt fler fortsätter

Efter utbildningen gör Fotbollsförbundets coachverksamhet en uppföljning kring varje enskild domare. Om en domare i Göteborg väljer att avsluta sin karriär är den största anledningen tidsbrist eller familjeskäl enligt statistiken.

– Just här har vi en hög procent som fortsätter döma, något som vi tycker är väldigt roligt. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.