Riksidrottsförbundet meddelade under tisdagen att LOK-stödet kommer att anpassas efter rådande läge.
Riksidrottsförbundet meddelade under tisdagen att LOK-stödet kommer att anpassas efter rådande läge. Bild: PETTER ARVIDSON

Lugnande besked – föreningar får samma LOK-stöd som tidigare

Totalsumman för det lokala aktivitetsstödet, LOK-stödet, kommer inte att förändras trots att coronavirusets utbrott innebär att allt fler föreningar minskar antalet tränings- och tävlingstillfällen för barn och ungdomar.
– Det kommer att gå ut lika mycket pengar som det hade gjort om allt vore som vanligt, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till GP. Även på kommunal nivå ser man nu på möjligheter att hitta alternativ till de aktivitetsbaserade bidragen.

ANNONS
|

I takt med oron för coronavirusets spridning har ett flertal barn- och ungdomsföreningar samt specialförbund valt att begränsa allmänna sammankomster. Vissa har gått så långt att all form av träning läggs ned.

Det påverkar i sin tur det så viktiga aktivitetsstödet, LOK-stödet, som är en ekonomisk stöttepelare för många föreningar. Bidraget beräknas utifrån antalet träningar och tävlingar samt antalet barn och ungdomar.

Men nu kommer Riksidrottsförbundet med lugnande besked.

– Det kommer att gå ut lika mycket pengar som det hade gjort om allt vore som vanligt. En variant är att man utgår från förra årets utbetalningar, och man kan också fundera över att höja ersättningsnivån per tillfälle, för att stimulera fram ökad aktivitet. Grejen är att pengarna inte stannar hos oss, utan kommer ut på klubbnivå, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till GP.

ANNONS

Förhoppningen är att förhindra, eller i alla fall mildra en utbredd ekonomisk kris hos Sveriges idrottsföreningar.

– Om man nu ställer in överallt så får man ju inga pengar enligt gällande regelsystem. Då kommer konkurser och elände hota breddidrottsklubbar på låg nivå, säger Eriksson.

Han menar att det är viktigt att idrottsrörelsen nu inte stänger ner helt, utan istället håller igång verksamheten – och hoppas att ett ökat stöd per närvarotillfälle kan bidra till det.

– Höjer du pengen på närvaro så kanske du får fler som vågar fortsätta. Och det tror vi är det rätta att göra. Om man inte ska låsa in sig hemma med toapapper så måste man komma ut i träning och annat.

På onsdag ska Eriksson träffa idrottsminister Amanda Lind. Han kommer då att framföra idrottens behov av ekonomiskt stöd till staten. Just nu genomförs en omfattande enkät inom alla idrottsförbund för att ta reda på hur stora förluster de svenska föreningar nu gör i coronans spår.

– Norge har ju begärt 500 miljoner för en månad. Jag pratar om både mars och april, och vi är ett större land. Det verkar inte som att den norska siffran är underskattad jämfört med svenska förhållanden. Så där har du lite vilket härad det handlar om. Men det blir siffrorna från enkäten som blir avgörande, säger Eriksson.

ANNONS

Idrottsminister Amanda Lind gav på måndagskvällen följande besked i ett mejl till GP:

”Det nya Coronavirusets spridning är en global kris som i första hand handlar om människors hälsa, men som också får stora konsekvenser för samhället på många andra sätt. Att idrotten påverkas är tydligt för många, inte minst när efterlängtade matcher och mästerskap tvingas ställa in. Vi ser tydligt att det påverkar såväl elitidrotten som breddidrotten, supportrar och arrangörer. Jag har kontinuerlig dialog med RF, som nu gör en analys över idrottens behov. Det kommer vara viktigt framåt.”

Även på kommunal nivå ser man nu över hur coronakrisen slår mot föreningarna – men exakt hur bidragen nu kommer att fungera är inte beslutat.

– Vi har inte fattat några sådana beslut än, men många kommer ju att förlora ekonomisk på detta och då har vi möjlighet att vikta om det aktivitetsbaserade stödet. Vi kommer att behöva samla bilden och se hur vi behöver anpassa stödet utefter de behov som uppstått, säger Elisabet Lann, ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.

Så aktivitetsbidragen brinner inte inne?

– Nej, har vi en modell som bygger på aktiviteter som nu inte utförs så är vår avsikt är att hitta andra sätt att stödja föreningarna så att de kan betala hyra och upprätthålla sina verksamheter. Men vi har inte tagit fram ett beslutsärende av det eftersom vi inte har hela bilden klar för oss än. Det slår ju olika hårt mot olika föreningar, säger Lann.

ANNONS

Det kommunala aktivitetsbaserade stödet ligger i Göteborg på omkring 20 miljoner kronor. Det statliga LOK-stödet uppgår till 600 miljoner kronor per år, varav omkring 26 miljoner går till föreningar i Göteborg.

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten: Ställ inte in träningar för ungdomar

LÄS MER:Alla ungdomsmatcher i innebandy och handboll stoppas

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS