Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige radar upp inför avspark i VM-premiären mot Trinidad och Tobago 2006. Arkivbild.

Lucic och Linderoth: Premiären är nyckeln

Elva svenska VM-debutanter kommer att vandra ut på planen i VM-premiären mot Sydkorea. Rådet från Sveriges VM-veteraner: Ta vara på tillfället – och förlora inte första matchen.

- Först och främst blir man nervös, säger Teddy Lucic, försvararen som startade i Sveriges två senaste VM-premiärer: mot Trinidad och Tobago 2006 och mot England 2002.

- Samtidigt minns man hur kul det var när man väl spelade, det var fantastiskt kul att spela ett VM. Det är stort alltså, när man väl inser vad man håller på med, vilka matcher man spelar.

"Antiklimax" senast

0–0-matchen mot Trinidad och Tobago den 10 juni 2006 är Sveriges senaste VM-premiär. Den slutade mållös trots en stor svensk anstormning med offensiva spelare som Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och Marcus Allbäck.

- Det var en ganska tuff inledningsmatch, vi fick det inte att stämma och behövde kriga för varje centimeter, säger Tobias Linderoth, som startade som defensiv mittfältare.

Ett antiklimax, säger Teddy Lucic:

- Det jag minns mest var publiken, ett fantastiskt bra tryck. Sedan hade vi oflytet att inte vinna matchen, men anspänningen var lika stor där som mot England.

Tobias Linderoth var precis som Lucic också med i VM-premiären mot England 2002. Då hade han skrivit på för den engelska klubben Everton bara några månader tidigare.

- Jag hade fått blandat med speltid och hade en känsla av att nu ska jag visa dem, när man gick ut mot England och visste att alla skulle titta på matchen. Samtidigt: England i en VM-premiär, det blir inte bättre än så.

"Laget ska göra det"

I dag, tolv år senare och inför matchen mot Sydkorea i Nizjnij Novgorod i morgon, har ingen i den blågula truppen erfarenhet av fotbollens största turnering. Men truppen påminner om de senaste VM-lagen, tycker Tobias Linderoth:

- Likheten är att det är ett lag, precis som vi var 2002 och 2006. Det är laget som ska göra det och några kan behöva toppa formen för att kunna avgöra matcherna. Det behöver man i VM, för det är tuffa, tajta matcher.

Laget har höjt sig när pressen varit som störst, påpekar Teddy Lucic. Han tänker på kvalmatcherna mot Italien, där Sverige gick vidare efter två möten.

- Det är ändå rätt så stor anspänning på den matchen. Stort tryck från sidan, från massmedia, från publik, men de hanterade det jättebra och släppte inte in ett mål, säger han, men påpekar att temperaturen höjs ännu ett snäpp i VM.

Följer från soffan

Teddy Lucic och Tobias Linderoth har liknande bilder av hur veckorna före premiären var: Träna, sova, undvika att bli skadad. Inte tänka för långt fram i tiden. Gå in i en bubbla. Hotellnätter.

När Sverige kickar i gång i Ryssland kommer de svenska veteranerna sitta på helspänn hemma i soffan.

- Den första matchen är nyckeln. Man får inte förlora den och vinner man blir allt så mycket enklare, säger Lucic.

- Alla fotbollsspelare drömmer om VM. Det blir inte större än så här och det gäller att ta till vara på det på bästa sätt, säger Linderoth.