Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Lovisa Lindh siktar på svenska rekordet: "Har varit min morot"

2016 sprang Lovisa Lindh in i både världseliten och svenska folkets hjärtan. Nu ska hon bli ännu bättre.  – Jag vet att jag är på rätt väg, säger hon.

Från att ha varit undanskuffat längst in i friidrottsgarderoben har medeldistanslöpningen blivit glödhet i Sverige igen. Med tio medeldistansare på plats i Belgrad är det plötsligt hit förbundskapten Karin Torneklint riktar blickarna för att söka svenska medaljhopp.

Den som bäst personifierar pånyttfödelsen är en 25-årig logistikstudent från Kungälv. 
Lovisa Lindh pulveriserade gång på gång sitt personliga rekord förra säsongen. EM-bronset och ett semifinallopp på OS under två minuter gör att hon beskriver 2016 som en ”drömsäsong”.

Men än finns mycket kvar att uppnå. 

– Kanske hade det varit svårare att ladda om inför nästa sommar om jag hade tagit det svenska rekordet också. Nu har det varit min stora morot inför nästa säsong, säger hon.

"Springer fortare än för ett år sen"

Den moroten verkar ha fungerat. På en tävling i Birmingham för två veckor sedan slog hon nytt personligt inomhusrekord med tiden 2.01,69.

– Om man tittar tidsmässigt så springer jag fortare i år än för ett år sedan, säger hon.

– Kanske hade det blivit större tomhet om jag tagit rekordet. Men samtidigt var den sommaren väldigt rolig från det att den startade till sista tävlingen och då vill man gärna uppleva det igen. 

Hur har framgångarna förändrat dig?

– Det är väl just det här med självförtroende. Jag inser att det vi gjorde inför förra säsongen var väldigt rätt. Man ser resultaten på träningspassen och känner att jag ligger väldigt bra till. 

Höga mål

Inomhus EM i Belgrad blir det första ordentliga tecknet på om den här säsongen kan bli lika framgångsrik som den förra. För att Lovisa Lindh ska vara lika nöjd med den här säsongen krävs det något alldeles extra. 

– En VM-final och svenskt rekord, då är jag nöjd. Jag gick framåt så himla mycket och slog mitt pers med två sekunder förra året. Det kan jag inte räkna med att göra varje år. Då har jag i för sig världsrekordet om två år. 

"Har kunnat träna som jag vill"

Hon säger det med ett skratt, men vem vet var gränsen går om hon får fortsätta vara frisk. 

– Jag har aldrig varit i närheten av tiderna jag hade i fjol tidigare. Jag har inte varit skadad eller sjuk och jag tror att det är det som gav resultat. Jag har kunnat träna som jag vill. 

I bakgrunden hörs Laleh sjunga ”Vi ska ta över, vi ska ta över världen”. Det är det Lovisa Lindh håller på att göra i ett par spikskor. Men först – Europa. 

– Jag blir nöjd om jag känner att jag har fått ut allt jag har. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.